El World Economic Forum se celebra anualment a Davos
El World Economic Forum se celebra anualment a Davos

Els 'onepercenters' ara diuen Globalització 4.0

El World Economic Forum enceta la recta final i en Josep Maria Ganyet ens recull les millors anècdotes

El World Economic Forum trespassa l'equador i sense voler-ho ha topat amb Veneçuela, gairebé sense voler-ho. La Globalització 4.0 segueix sent la protagonista, amb permís de la intel·ligència artificial i el sorpasso tecnològic de la Xina als Estats Units, en el fòrum de Davos. En el Sónar dels rics en què han actuat presidents, pensadors, polítics, militars, científics i investigadors i en què es parla de diners, ciberseguretat o racisme biomètric enceta la recta final. I en Josep Maria Ganyet ens explica les anècdotes més destacades, que en aquesta jornada inclouen reconeixement balístic, un català a National Geographic i la trobada del president brasilè, Jair Bolsonaro, amb el gai més poderós del món.

1%

Comencem el dia amb el diari a la mà. A 16.000 euros l'entrada, es pot ben afirmar que només les persones més riques de la Terra es poden permetre l'estada a Davos aquests dies. Els coneguts com a onepercenters (l'1% de la poblacó més rica del món). Hi ha una edició de la revista Time especial Davos en què hi ha una columna dedicada a aquest col·lectiu, precisament. En poques paraules critiquen la filosofia del win-winism, la filosofia que diu que tothom guanya, "i la gent s’ha enfadat i han acabat votant al mateix diable". Paradoxalment els onepercenters segueixen guanyant i el 99% restant, perdent. I això es publica precisament en la mateixa edició que entrevista Klaus Schwab, president del WEF.

Veneçuela als Alps

El dia s'ha llevat fred a Davos i encara ressonaven les notícies sobre Veneçuela. Curiosament i precisa, una de les primeres sessions era Mapping paths to stability in Venezuela. "Casualitat? Jo no crec en les casualitats", indica Ganyet. Aquests esdeveniments al país llatinoamericà explicarien, segons el col·laborador de VIA Empresa, que el president dels Estats Units, Donald Trump, posés com a excusa per no assistir al WEF el tancament de l'Administració nord-americana. "Tot aquest sidral deuria estar molt planificat", vaticina.

Més info: Davos, Pedro el fred i algorismes racistes

Aquesta primera sessió ha obert molt el focus en el conflicte venessolà incloent Russia, Xina i Cuba, que, segons un dels ponents, exministre de la República Bolivariana, "ha exportat el model de control social a Veneçuela i per tant és molt dificil que l'exèrcit doni suport al poble".

El dia ha seguit amb la sessió Mapping data dominance que ha fet una repassada històrica de tecnologies que han "propiciat el colonialisme". Segons Ganyet i seguint l'analogia de "les dades son el nou petroli", el que està passant ara és un nou colonialisme basat les dades. "És a dir, el tercer món es ric en dades, el 80% de la seva població viu sota cobertura 3G, i aquests grans volums de dades poden ser explotats amb eficiència i resultats amb intel·ligència artificial només per la Xina i els EUA". El primer món és ric en tecnologia. El que es planteja és el fet que hi hagi un nou colonialisme basat en les dades i que aquest cop les metròpolis siguin les dues potències econòmiques mundials.

La bipolaritat mundial, el creixement de la Xina i l'hipotètic sorpasso tecnològic torna a les boques dels assistents a Davos.

Tecnologia per als drets humans

La sessió Searching for truth ha estat una de les més rellevants del dia. El científic de dades Eyal Weizman de la Universitat de Londres ha explicat com amb eines open soruce fan data forensics (anàlisi forensic de dades). "Ha posat exemples escruixidors de bombardejos a Gaza del 2015, amb fotografies i videos dels mitjans socials -Twitter, Facebook, Youtube- de diferents angles i moments, fotografia de satel·lit, els alineaven en una línia del temps i sobre un mapa endreçaven la informació per fer una recreació tridimensional de Gaza", relata Ganyet. Fent això, l'expert és capaç d'aïllar els missils que queien i identificar el fabricant i el país que havia venut els missils. Òbviament els missils eren nord-americans.

L'expert ha posat altres exemples com presons de Siria on no hi té acces ningú, "només parlant amb testimonis o estudiant la ressonnancia de la veu reconstruien espais". Amb informació de soldats d’una base secreta de Camerún i fotos i vídeos que un soldat havia oblidat de treure la geolocalització havien reproduit un camp d'entrenament de l'excèrcit camerunés, incloent sales de tortura i execució.

Un català a National Geographic

El protagonitza de la següent sessió han estat Al Gore i Enric Sala, explorer in residence de National Geographic. Parlant sobre Taking action for the ocean, els experts argumenten que les eines de la 4a revolució industrial són la tecnologia per assolir una globalització sostenible "i no carregar-nos el planeta", puntualitza Ganyet.

Al llarg del dia el president del WEF ha entrevistat en tres sessions Digital trust and transformationSatya Nadella, president de Microsot, Marc Benioff de Salesforce i la darrera amb Daniel Zhang, CEO d'Alibaba.

Les regles de la intel·ligència artificial

La xerrada Setting the rules for the AI race, segons Ganyet ha estat una de les més interessants tot i que densa. "Amb aportacions molt interessants del president de Siemens, Joe Kaeser i de l'escriptor, empresari i expert en IA Kai-Fu Lee", explica.

S'ha plantejat si calen o no regulacions, amb discrepàncies, profund, entenedor i desmitificador: "Amb la intel·ligència artificial s'hi barrega un hype total, una desinformació brutal, una teoria de l'apocalipsi i la ciència ficció", rebla. Lee té un llibre titulat AI Superpowers: China, Silicon Valley, and the New World Order que encaixa amb la temàtica recurrent en aquest fòrum: el canvi de poder de la IA dels EUA a la Xina.

La poma a Davos

L'anècdota del dia és del sopar del dia anterior: a la taula presidencial hi seia Schwab, Nadella, l'homòfob Bolsonaro (amb traductor inclós), i al costat Tim Cook, el gai amb més poder del món i CEO d'Apple. "Cook és un advocat i lluitador per la causa LGBTI, en la taula la imatge era esperpèntica, en Bolsonaro no sabia com posar-se i Cook parlava amb la dona del costat, ambdos separant-se tant com podíen", relata Ganyet.

Apple mai haiva vingut al WEF, és el primer cop que algú d'aquest nivell de la marca de la poma acut a Davos i s’ha entrevistat amb líders mundials.

 

 

Avui et destaquem
El més llegit