Josep Maria Gay de Liébana, professor d’Economia Financera i Comptabilitat de la UB, ha estat l’encarregat aquest dimecres de realitzar la conferència inaugural del primer Congrés de les Professions en el marc del Bizbarcelona. Més enllà de repassar amb la seva habitual ironia l’estat de l’economia mundial, ha aprofitat l’ocasió per llançar una advertència: “La transformació digital va d’intentar eliminar al màxim els costos de funcionament d’una empresa. Administratius, comptables, advocats, etc., reinventeu-vos!”. No en va, l’automatització de bona part dels processos de qualsevol empresa és un dels reptes del futur mercat de treball.
El professor ha recordat que l’any 2007 hi havia 20,5 milions de persones treballant a Espanya; una xifra que ara ha disminuït fins als 18,5. “Produïm més PIB amb dos milions menys de persones. Imagineu quan comenci la robotització. Qui no estigui preparat i actualitzat es quedarà fora de joc”, ha vaticinat.
L’economista ha volgut així donar un toc d’atenció sobre la necessitat d’apostar per la innovació i el coneixement, factors clau per no perdre el tren en el futur mercat de treball. “Aquí tenim el servei mangui del low cost, així no anem enlloc”, ha lamentat. Gay de Liébana ha recordat que de cada quatre llocs de treball que crea Espanya, un està relacionat amb l’impacte del turisme.
"Produïm més PIB amb dos milions menys de persones. Imagineu quan comenci la robotització"
Alhora, ha indicat que “la segona potència en atur d’Europa és Espanya, només per darrere de Grècia. La diferència amb la República Txeca o Alemanya és la formació professional, la formació dual i la figura de l’aprenent”.
Per l’economista, “ens falta innovació i activar la productivitat, que és la que permetria acabar amb els salaris baixos”. Gay de Liébana ha criticat que “no es fan inversions en tecnologia i coneixement, preferim comprar el solar d’aquí al costat”.
A més a més, quan s’obre el focus el panorama encara és més preocupant. “No hi ha cap empresa entre les 20 més grans del món que sigui de la UE. Anem camí de convertir-nos en un gran geriàtric”, ha deixat anar entre el riure nerviós dels assistents.
Un creixement desigual
El professor ha posat sobre la taula la desigualtat en el creixement entre les diverses zones del planeta. “Les economies avançades creixen al 2%, una misèria; i les emergents a més del 4%. Això significarà canvis futurs en els líders de l’economia mundial”. Al seu entendre, “ens trobem entre l’estancament secular i el creixement mediocre”.
“No es fan inversions en tecnologia i coneixement, preferim comprar el solar d’aquí al costat”
Aquest escàs creixement serà, segons Gay de Liébana, un impediment per fer front al deute total del món, que és de “208 bilions d’euros, el 325% del PIB mundial. I el deute s’ha de pagar”.
Frustració ciutadana
“Estem vivint un moment de frustració ciutadana on es dóna la culpa de tot a la globalització amb una onada proteccionista”, ha criticat el professor. Tot plegat amb l’evident amenaça demogràfica per la qual “hem de ser molt conscients que aquí ningú es jubilarà. Potser als 96 anys serà el moment de retirar-se”.
Per si de cas, Gay de Liébana ja ha anunciat entre els riures del públic que “la UPC m’està preparant un robot que em farà tota la feina. Fins i tot li semblarà bé tot el que digui”. Podrem trobar treballadors amb les mateixes característiques?