• Economia
  • Gedia, la clau de volta del vehicle elèctric

Gedia, la clau de volta del vehicle elèctric

L’empresa transforma una nau a Santa Margarida i els Monjos per a crear un component per als cotxes de Seat i Volkswagen gràcies a un préstec de l’ICF

    La nau de Gedia, a Santa Margarida i els Monjos
    La nau de Gedia, a Santa Margarida i els Monjos
    Santa Margarida i els Monjos
    29 d'Abril de 2025

    “Estem preparats per a donar resposta a un repte industrial que no està a l'abast de qualsevol empresa del sector. La transformació de les instal·lacions ens permetrà implantar noves tecnologies més eficients i sistemes avançats per a la gestió de la cadena de subministrament”. Amb aquestes paraules, el director general de GEDIA Espanya i COO del Grup GEDIA, David Martín, explica el projecte en el qual està embarcat la companyia. GEDIA, especialitzada en el subministrament de conjunts metàl·lics per a la indústria de l'automòbil, està desenvolupant un nou component clau per als vehicles elèctrics que fabricaran Seat i Cupra a Martorell i Volkswagen a Pamplona a partir del 2026. Per a fer-ho possible, ha rebut un préstec de 8,4 milions d’euros de l’Institut Català de Finances (ICF). L’organisme de la Generalitat de Catalunya ha facilitat la transformació d’una de les naus de la firma, ubicada a Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès), perquè aculli la nova línia de producció amb l’objectiu de fabricar 2.800 unitats diàries a partir del 2028, la qual cosa generarà 30 nous llocs de treball entre personal tècnic i operatiu.

     

    El component MQT és una peça estructural fonamental en els nous models de vehicles elèctrics. El travesser del mòdul s'instal·la al cotxe perpendicularment al sentit de la marxa. La seva funció principal és suportar de forma segura i estable diversos components, com el quadre de comandament, la calefacció, la ventilació i l'electrònica. Alhora, proporciona estabilitat i rigidesa addicionals a la carrosseria del vehicle. Dissenyat en col·laboració amb el grup Volkswagen, aquest està adaptat als requisits dels vehicles elèctrics de nova generació, assegurant tant l'accessibilitat com un rendiment comparable als models de combustió.

    El component MQT, que es fabricarà a partir del 2026, és una peça estructural fonamental en els nous models de vehicles elèctrics

    La fabricació del component MQT començarà el 2026. David Martín afegeix que “aquest volum permetrà atendre la demanda de les fàbriques de Seat a Martorell i Volkswagen a Pamplona, que produiran 600.000 vehicles anuals amb aquest component”. La transformació de la planta ajudarà a incorporar les tecnologies més avançades i millorar l'eficiència de la seva producció. “Aquest projecte representa un desafiament industrial significatiu, en posicionar-nos com un referent en la fabricació de components per a vehicles elèctrics”.

     

    Viabilitat de la transformació industrial

    GEDIA, que reivindica el paper de les administracions en l’impuls al sector industrial mitjançant instruments financers i fiscals, valora que “l’ICF hagi engegat mecanismes de suport per fomentar la innovació i la transició cap a la mobilitat sostenible. Aquests recursos ens permeten a empreses com GEDIA dur a terme projectes estratègics que reforcen la competitivitat del sector”.

    David Martín, director general de GEDIA Espanya, valora que l'ICF hagi engegat mecanismes de suport per fomentar la innovació i la transició cap a la mobilitat sostenible

    David Martín explica que “el suport financer de l'ICF ha estat fonamental per a desenvolupar aquest projecte. Es va optar per aquesta opció de finançament a causa de la seva alineació amb els objectius estratègics de GEDIA, així com de les condicions favorables que ofereix per al creixement industrial a Catalunya. A més, el seu ajut garanteix la viabilitat de la transformació industrial i la generació de llocs de treball”.

    Reconeixement a la digitalització

    L’any passat, el jurat del premi Indústria 4.0 va atorgar el guardó al projecte de transformació digital de la nova planta d'estampació en calenta 4.300 m² de GEDIA Espanya a Santa Margarida i els Monjos. L'empresa, pertanyent a la multinacional alemanya GEDIA Automotive Group, ha digitalitzat el centre productiu per complet amb l'objectiu de fer un salt qualitatiu, millorar la productivitat i aconseguir, en definitiva, l'excel·lència operativa. Segons el jurat, “la fàbrica intel·ligent GEDIA és un bon exemple d'implantació exitosa de solucions d'indústria 4.0”.

    Amb un volum de facturació anual superior als 90 milions d'euros, GEDIA és un dels principals motors econòmics de l’Alt Penedès. La companyia catalana fundada el 1997 és propietat de la multinacional alemanya GEDIA Automotive Group, amb més de 110 anys d’experiència en el desenvolupament de components i estructures per a la indústria de l’automòbil. La companyia, que compta amb més de 350 empleats en aquests moments a Catalunya, calcula que per a dur a terme aquest projecte, la meitat dels perfils professionaks podrien ser llocs de treball de nova creació, i per a fabricar aquests components incorporarà nova maquinària especialitzada. GEDIA disposa en aquests moments d'unes instal·lacions de 65.000 m² en Santa Margarida, la meitat d'elles destinades a naus industrials i equipaments productius.

    Des del 2019, la firma alemanya ha invertit prop de 30 milions a la planta catalana per adaptar-la a les necessitats d'electrificació de vehicles amb la construcció d'una nova planta de 4.500 m², que ha permès incorporar noves línies d'estampació en calent, a més de les de tall làser 3D i altres tecnologies de la indústria 4.0 com la visió artificial.