La Generalitat signa l'autorització per un parc eòlic a la Terra Alta

El projecte Microvilalba tindrà un aerogenerador i una línia d'evacuació soterrada

La inversió prevista és de 3,6 milions d'euros | iStock La inversió prevista és de 3,6 milions d'euros | iStock

La direcció general d'Energia ha atorgat l'autorització administrativa prèvia, l'autorització administrativa de construcció i la declaració d'utilitat pública del parc eòlic Microvilalba, a la Terra Alta. El projecte està format per un aerogenerador de 3 MW de potència (94 metres d'altura i 112 metres de pales) i una línia soterrada de 25 kV d'evacuació d'energia. La promotora és l'empresa Microvilalba eòlica SL, amb domicili social a Barcelona. La inversió prevista és de 3,6 milions d'euros. La nova central afecta el terme municipal de Vilalba dels Arcs (Terra Alta), on ja hi ha quatre parcs eòlics en funcionament (39 molins de vent) i un cinquè de Naturgy autoritzat, Punta Rodona (2 aerogeneradors).

De tots els organismes i entitats consultades, només l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) emet un informe on fa constar de dues possibles afectacions al domini públic hidràulic, que corresponen als encreuaments de la línia elèctrica soterrada amb el barranc del Corberà i el barranc de Varvall. Les actuacions del parc Microvilalba no podran afectar el curs natural de les aigües. També els escorrancs dels camins s'hauran de dissenyar segons les recomanacions tècniques de l'ACA. Protecció Civil també recorda que els treballs que s'han de fer en zones forestals s'han d'executar en èpoques de baix risc d'incendi i amb les mesures de prevenció pertinents. El Departament de Justícia assegura que no s'ha localitzat cap fossa en l'àmbit afectat pel projecte.

L'Energètica, l'empresa pública d'energia del Govern, entrarà a l'accionariat de dos parcs eòlics. L'Executiu ha decidit cedir a la companyia les participacions que fins ara tenia Avançsa del Parc Eòlic Baix Ebre (Pebesa) i Trucafort, a la qual se suma una ampliació d’un 7% de la participació en el capital de Pebesa. Amb aquesta operació, l'empresa pública d'energia inicia la seva activitat de generació d’energia d’origen renovable arreu del territori, després d’assumir les instal·lacions fotovoltaiques en les cobertes dels edificis de la Generalitat.

Pebesa gestiona un parc eòlic de 4,05 megawatts a Tortosa i Avançsa és propietària d’un 25,33% de les seves accions. En el mateix acord, el Govern ha autoritzat l’operació per incrementar la participació de la Generalitat fins al 32,33% del capital de la companyia ebrenca. Per la seva banda, Societat Eòlica l’Enderrocada és l’empresa propietària del parc eòlic Trucafort, de 29,85 megawatts de potència i ubicat a l’Argentera, Colldejou (Baix Camp), Pradell de la Teixeta i la Torre de Fontaubella (Priorat). En aquest cas, Avançsa és titular d’un 9,65% del seu capital. D'aquesta manera, prossegueix el procés d’integració de la gestió de tots els sistemes de producció d’electricitat d’origen renovable que són titularitat de la Generalitat.

Més informació
La Segarra i la Ribera d'Ebre, els dos territoris amb més molins d'energia eòlica
Naturgy participa en un consorci europeu per desenvolupar l'energia eòlica marina
Naturgy i Enegás volen produir hidrogen verd a partir d'energia eòlica
Avui et destaquem
El més llegit