• Economia
  • El Govern portarà l'Estat als tribunals si no combina els índexs de lloguer català i espanyol

El Govern portarà l'Estat als tribunals si no combina els índexs de lloguer català i espanyol

El Govern de la Generalitat considera que els lloguers serien més barats si es combinessin els índexs català i espanyol

Ester Capella, consellera de Territori de la Generalitat | ACN
Ester Capella, consellera de Territori de la Generalitat | ACN
Redacción VIA Empresa / ACN
21 de Març de 2024

El Govern de la Generalitat enviarà un requeriment a l'Estat per reclamar que en l'aplicació del topall del preu del lloguer es combini l'índex català i l'espanyol i no només aquest darrer. Així ho han explicat fonts de la Generalitat, que han avisat que aquest és el pas previ a la presentació d'un contenciós administratiu a l'Audiència Nacional si el Ministeri de l'Habitatge no dona resposta. L'executiu català sosté que el fet s'apliqui un índex homogeni per a tot l'Estat contravé la llei espanyola de l'habitatge i assegura que una combinació dels dos índexs permetria abaratir més el preu del lloguer.

Pel Departament de Territori, el fet que l'aprovació dels índexs per part del ministeri no incorpori el català és un "incompliment de la llei d'habitatge" i lamenten que pràcticament s'ha esgotat la via negociadora i recorren a la via judicial per "fer valer" les competències de la Generalitat. Tot i això, si s'opta per la via judicial no es preveu demanar la suspensió cautelar de la llei.

Objectiu: lloguers més barats

Si s'incorporessin els dos índexs, el que fos més baix seria l'efectiu per al límit màxim del lloguer, sigui el català o l'espanyol. Segons un estudi de la Generalitat a 17.000 habitatges, l'índex de referència català és més baix que l'estatal en el 79% dels casos. Un 36% dels habitatges reduirien el lloguer en cas d'aplicar-se l'índex espanyol, un 54% si s'apliqués el català i un 57% una combinació d'ambdós. A més, els lloguers afectats caurien un 3,5% de mitjana només aplicant l'índex estatal, un 6,4% amb el català i un 6,8% amb una combinació dels dos.

 

En declaracions als mitjans, la consellera de Territori, Ester Capella, ha defensat que el sistema per aplicar el topall sigui d'índex i no un barem en funció de les prestacions que tingui l'habitatge, com per exemple si té bones vistes o l'estat de conservació. "No hi ha manera possible de comprovar-ho. No hi ha ningú que se situï en el mínim i tothom es col·locarà al màxim", ha afirmat en relació amb el sistema d'índex espanyol.

Per Capella, la millor fórmula és la combinació dels dos índexs: "Tens més ventalls de possibilitats a l'hora d'establir el preu més baix per a habitatge i no ho fas determinar a un mínim o a un màxim". Fonts del Departament han detallat que quan van analitzar els sistemes d'aplicació de l'índex català i espanyol es van donar casos de diferències de 400 euros. Segons insisteixen, factors com l'estat de conservació és "difícilment objectivable i es prestava a diferents interpretacions".