• Economia
  • Girona enamora (i ara encara més)

Girona enamora (i ara encara més)

Els secrets de l’oferta turística de la capital gironina i la Costa Brava en una ruta d’experiències úniques i sensorials

Girona des de lluny | iStock
Girona des de lluny | iStock
Girona
27 de Març de 2022

Diuen que la província de Girona enamora i és veritat. Viatjar a una destinació on pots combinar ciutat i muntanya, terra i platja, gastronomia, esport, clima i activitats culturals no és fàcil. On hi ha les platges més boniques del món al llarg de 200 quilòmetres i, a poca estona, pistes d’esquí pels mesos d’hivern. On hi ha un territori amb més de 40 volcans, pobles medievals i de pescadors.

Una terra on es crea vi des de temps mil·lenaris i en la que, des de fa pocs anys, s’aposta per experiències sensorials i de benestar. És Girona. És la Costa Brava. 3 dies al davant i un viatge de premsa organitzat pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona per presentar les novetats d’enguany. Veurem la reinvenció en un sector turístic que es mor de ganes d’encetar la “nova normalitat”. I, la Setmana Santa del 2022, la prova definitiva. Comencem.

L'oferta turística líder de Catalunya

Citats a l’estació d’AVE de Girona a les 9 del matí, després d’un trajecte de tan sols 38 minuts des de la capital catalana, és recurrent escoltar “quina gran solució l’alta velocitat i a sobre val 7 euros”, “s’arriba abans a Girona que a qualsevol altre punt de Barcelona” o “es pot viure perfectament a la Costa Brava amb una feina presencial o híbrida a la ciutat comtal”. Tal com hem explicat a VIA Empresa, la Costa Brava lidera l'oferta turística a Catalunya. La zona concentra un 41% dels establiments de tot el territori i un 37% del total de places. 

La Costa Brava es prepara per Setmana Santa amb una oferta variada i amb el lema de “Viu el doble”

La millora de les connexions ferroviàries d’alta velocitat és un punt a favor per Girona i l’entorn, segons expliquen a VIA Empresa membres del Patronat de Turisme Costa Brava Girona. I, per altra banda, aquesta àmplia oferta d’activitats per a tots els públics que ofereix la zona és el gran valor afegit. “Un francès es pot sentir atret per l’àrea geogràfica de l’Estartit en amunt, un osonenc per Platja d’Aro o un asiàtic per Figueres i el Museu Dalí”, exemplifiquen des del Patronat. I el més important, la il·lusió que té el sector de tornar a la nova normalitat en una temporada que es preveu sense restriccions i en les que sembla que la disminució d’afluència de viatgers russos “no afectarà”.

El turisme de proximitat dels catalans, de la resta de l’Estat, dels francesos i sobretot, cada vegada més en auge, dels nordamericans, és el gran punt a favor, en contrast a altres zones catalanes més dependent dels països de l’est. Els dubtes: costa trobar professionals pel sector hostaler, però això és per un altre debat.

 

Menú brunch en Casa Cacao de Girona | Gemma Fontseca

Menú brunch a la Casa Cacao de Girona | Gemma Fontseca

Gastronomia, art i... natura

Per què escollir quan ho pots tenir tot? La primera etapa del viatge ha consistit en una visita guiada a la ciutat de Girona centrada en l'art i el comerç local, defugint de les típiques explicacions sobre la catedral, la muralla o els carrers on es va gravar el Perfum o Jocs de Trons. Uns gironins que reben els turistes amb els braços oberts i que no els importa mostrar les interioritats dels negocis, des de trossos de muralla a dins les instal·lacions, passadissos secrets que amagaven republicans en establiments durant la Guerra Civil, cafeteries liderades per ciclistes d’elit, pintors que venen quadres a 30.000 euros als Estats Units i, fins i tot, forns que ofereixen xuixos gratis per sorprendre els turistes i sobretot, mantenir fidels els autòctons. Sense cap mena de dubte, no hi ha ciutat més atractiva que aquella en què el local es mescla amb el turisme.

El paradís de la gastronomia té un nom a la zona i es diu germans Roca

La ruta ha continuat amb una parada tècnica a l'Hotel Casa Cacao i visita a l'obrador per conèixer a fons el món de la xocolata. El paradís de la gastronomia té un nom a la zona i es diu germans Roca. Hi ha algun establiment que no el regenti els prestigiosos cuiners o treballin per a ells?

 

Tiendas de arte y cerámica en el centro de Girona | Gemma Fontseca

Botigues d'art i ceràmica al centre de Girona | Gemma Fonteca
 

Finalment, l'allotjament a 30 quilòmetres de la capital gironina, acostuma a ser cada vegada més habituals entre els turistes. En el nostre cas ens ha tocat al cor de la Garrotxa. És Can Buch Eco i ofereixen un sopar menú a base de productes artesans i de km 0. I també activitats basades en la meditació, la connexió amb la natura i la ingesta de plantes silvestres (amb la supervisió d’un professional, per descomptat). Els bolets els deixem als Països Baixos. Un pla ideal per desconnectar de la societat virtual en què vivim, sobretot perquè no hi ha cobertura telefònica. El següent dia comença amb una ruta de senderisme a Olot (la Garrotxa) al Volcà Montsacopa i visita a l'Espai cràter, inaugurat fa dues setmanes i amb un pressupost de més de 4 milions d’euros. I també per descobrir les interioritats del Mooma, la primera sidreria catalana. Burricleta, còctels a Begur, activitats de senderisme i enogastronomia en els millors camins de ronda.

 

Can Buch Eco, en el corazón de la Garrotxa | Gemma Fontseca

Can Buch Eco, al cor de la Garrotxa | Gemma Fontseca
 

Benvinguda Setmana Santa, benvinguts ponts i caps de setmana. O, fins i tot, dies laborables. Teletreball amb vistes privilegiades, com els d’aquesta servidora que escriu la crònica d’avui. Diuen que Catalunya enamora, però Girona, encara més.