El conseller delegat de Banc Sabadell, César González-Bueno, ha assegurat aquest dilluns que la OPA del BBVA "ha descarrilat". El dirigent ha donat "molt poques probabilitats" d'èxit a l'operació, ja que "no té sentit". Malgrat això, durant la seva intervenció al VII Foro de Banca de El Economista, González-Bueno sí que ha vist "possible" que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) autoritzi que l'OPA passi a una segona fase.
En aquest sentit, el CEO del Sabadell ha recordat que les accions de la seva companyia han repuntat un 7% des que van començar els rumors sobre l'OPA, a diferència dels valors del BBVA, que han caigut un 15%. "La nostra evolució és bàsicament el camí del mercat", ha explicat. "La prima ara és nul·la. Per què estan tan lligades les dues accions? Hi ha qui diu que és perquè el consens descompta que passarà i d'altres diem que és perquè reflecteix el preu dels nostres equivalents", ha afegit González-Bueno.
Cal remarcar que Banc Sabadell va tancar amb xifres rècordel primer semestre d'aquest 2024. Per això, el dirigent ha avisat de les conseqüències que podria tenir l'OPA del BBVA pels clients de la seva entitat. "Una de cada dues pimes és client del Sabadell", ha subratllat, abans d'advertir que "perdrien el dret" si s'acabés efectuant l'acció.
González-Bueno creu que l'OPA del BBVA seria "dolenta per a l'ocupació, la competència i les pimes"
"No és el mateix passar de cinc a quatre grans bancs. Els particulars tenen de mitjana unes 1,8 relacions bancàries. Les pimes, fins a 100 milions, tenen de mitjana 3,9 o 4. El mercat està dient a crits que seria una pena que hi hagués menys competència perquè no es mesura en quota de mercat, sinó en quota de clients", ha afegit el González-Bueno. Per aquest motiu creu que els diferents governs autonòmics, sindicats i associacions empresarials estan a favor del seu posicionament. "La fusió és dolenta per a l'ocupació, la competència i les pimes", ha conclòs.
El BBVA apel·la als accionistes
Les declaracions del CEO de Banc Sabadell contrasten amb les del country manager de BBVA Espanya, Peio Belausteguigoitia, qui ha proposat que "siguin els accionistes qui parlin i decideixin" sobre el futur de l'OPA. "Els propietaris han de ser qui prenguin la decisió", ha repetit.
Encara que Belausteguigoitia no ha volgut abordar gaire el tema, sí que ha insistit que el mercat espanyol "ha sigut, és i serà molt competitiu", i ha destacat que les fusions d'altres entitats bancàries "no han tingut l'impacte negatiu que es temia", com és el cas del Banc Popular per part del Santander, Bankia per part de CaixaBank i LiberBank per part d'Unicaja.