• Economia
  • González: "El 21D ha servit per calmar els ànims"

González: "El 21D ha servit per calmar els ànims"

El president de Pimec fa balanç de l'any i reclama al nou Govern que sigui estable i prioritzi temes econòmics

El president de Pimec, José González, durant l'esmorzar amb periodistes | AAD
El president de Pimec, José González, durant l'esmorzar amb periodistes | AAD
Aiats Agustí
Periodista
Barcelona
12 de Desembre de 2017
Act. 12 de Desembre de 2017

El president de Pimec, Josep González, ha afirmat que el 21D ha servit per "calmar els ànims, però fer les eleccions en dia laborable és una broma molt cara des del punt de vista econòmic". Així ho ha afirmat en un esmorzar amb periodistes en què ha valorat la conjuntura econòmica i política i l'acció de la patronal aquest 2017. El president de Pimec ha recordat que celebrar els comicis en dijous "costarà 230 milions d'euros extres", 212 milions a compte de les hores perdudes dels treballadors i 18 milions pels membres de les taules. El president de la patronal ha subratllat que les pimes seran les més perjudicades, en comptar amb plantilles més reduïdes.

 

Així mateix, González ha demanat que el nou Govern que es constitueixi després de les eleccions catalanes sigui estable i prioritzi temes econòmics, i ha recriminat als partits polítics que centrin la campanya electoral a definir-se com a independentistes o no independentistes.

"Cal desenvolupar el Pacte Nacional de la Indústria, resoldre les infraestructures pendents i abordar un nou finançament autonòmic basat en el principi d'ordinalitat"

"El que hi ha és la constant de recordar el que ha passat. M'agradaria escoltar temes seriosos en campanya com què farem amb les infraestructures i el finançament autonòmic", ha dit González.

 

Per això, ha confiat que la configuració del nou Govern després del 21D no s'allargui en el temps amb l'objectiu de tornar al més aviat possible a la normalitat, la qual cosa implica també, ha dit, que s'aixequi l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

"Hem passat una crisi i no ens podem permetre més temps d'incertesa. El diàleg entre Catalunya i Espanya ja no és una recomanació, sinó una obligació", ha asseverat.

Reivindicacions al nou Govern

Algunes de les principals reclamacions de la patronal catalana al nou Govern són desenvolupar el Pacte Nacional de la Indústria, resoldre les infraestructures pendents i abordar un nou finançament autonòmic basant en el principi d'ordinalitat.

"No pot ser que parlem d'indústria 4.0 i tinguem polígons sense fibra òptica"

"És evident que si potenciem la indústria, es crearan llocs de treball, però no pot ser que parlem d'indústria 4.0 i tinguem polígons sense fibra òptica", ha lamentat. Alhora, González ha denunciat els endarreriments en el Corredor Mediterrani: "Cal que sigui una realitat i s'ha de fer ràpidament, hi ha massa retards". Pel que fa al finançament, el president de Pimec creu que és "inajornable abordar aquest debat i que s'entengui la importància de cada comunitat autònoma a Espanya".

Fuga empresarial: un "despropòsit"

Respecte a les prop de 3.000 empreses que han traslladat la seva seu fora de Catalunya a causa del procés sobiranista, ho ha considerat molt lamentable: "Es van donar facilitats perquè sortissin d'aquí i ara es diu que a veure si tornen... ha estat tot un despropòsit". González creu que si en el moment del decret, la Generalitat o algun conseller hagués sortit a demanar a les empreses que no marxessin "no hauria servit de gaire".

Quant a boicot a productes catalans, ha dit que "no és significatiu", però perquè deixi d'existir ha remarcat la necessitat que el pròxim Govern faci les coses bé i doni tranquil·litat a l'empresariat. També ha apuntat que pot ser que aquest boicot "animi, com l'última vegada, a les empreses a sortir més a l'exterior".

"Es van donar facilitats perquè sortissin d'aquí i ara es diu que a veure si tornen... ha estat tot un despropòsit"

González ha aprofitat també per criticar el Govern central i la seva política centralista: "S'ha impulsat que un Madrid fort és important i un Madrid radial és important, és molt difícil evitar-ho, cal que canviïn les polítiques del Govern central", i en aquest sentit ha afegit que "tinguem un AVE a Cuenca i no entre Barcelona i València fa que les empreses vagin a Madrid". A més, González creu que actualment "hi ha infraestructures de dubtosa rendibilitat, l'excusa que la crisi ha impedit fer infraestructures és de dubtosa credibilitat". Per això creu que hi ha greuges i "raons de fons que els partits nacionalistes han aprofitat". A tall d'exemple, González ha apuntat que el Govern central "ni assumeix millorar Rodalies, ni assumir-ne la gestió".

Malgrat la conjuntura política, Pimec confia que 2017 serà un bon any, amb rècord d'exportacions, creació d'ocupació i la millora de la construcció, i ha augurat un creixement del 3% de cara al 2018.

Balanç de l'any

González ha aprofitat la trobada per explicar quines han estat les fites de la patronal durant aquest any que ara acaba. Entre els èxits, Pimec compta la nova llei de contractes del sector públic "que contempla que les pimes accedeixin a la contractació pública i possibilita la divisió per lots".

També treu pit de la nova llei d'autònoms "que facilita la contractació de familiars, el reconeixement dels desplaçaments in itinere, però encara falta que es pugui pagar una quota d'autònoms segons ingressos".

El dirigent de la patronal de les petites empreses també ha celebrat el nou règim sancionador pels morosos: "Faltava castigar els que no paguen bé i a Espanya som rècord. En l'àmbit de les pimes la llei funciona amb màxim de 60 dies, però les grans empreses es pensen que poden finançar-se a part d'amb els bancs, amb les pimes". Segons diu, aquesta "és una mesura important i fem un balanç positiu de la nostra intervenció com a lobby al Congrés dels Diputats".

Resultats de la patronal

Pimec tancarà l'exercici amb un pressupost de 15 milions d'euros i amb superàvit: "Sembla que fem bé les coses", ha dit González. Així mateix ha ressaltat que la patronal ha crescut enguany un 10% en socis i té previsió de creixement del 15% aquest 2018. Així mateix "Pimec comerç ha assolit una posició de lideratge i ja comptem amb una plantilla de 178 persones". La patronal també ha adquirit aquest 2017 un edifici perquè sigui la nova seu de Lleida.