• Economia
  • El Govern espanyol vol que els consumidors segueixin pagant el Castor

El Govern espanyol vol que els consumidors segueixin pagant el Castor

L'Executiu planeja que els peatges al sistema gasista a càrrec dels ciutadans tot i les sentències judicials

Plataforma del projecte Castor
Plataforma del projecte Castor
ACN
Vinaròs
17 de Desembre de 2018

El Govern espanyol vol que els consumidors de gas continuïn assumint el cost del manteniment del projecte Castor aquest pròxim 2019 malgrat les sentències del Tribunal Constitucional i del Suprem que anul·len i reverteixen els pagaments anteriors. Segons l'esborrany de l'ordre de peatges i cànons del sistema gasista per a l'any vinent que el Ministeri per a la Transició Ecològica ha sotmès a consulta pública amb la previsió d'aprovar els pròxims dies, Enagás Transporte serà retribuïda per aquest concepte amb 8,73 milions d'euros i, a més, percebrà la mateixa quantitat anual per als 2017 i 2018. Una xifra que suposa pràcticament la meitat dels 15,72 milions que va ingressar anualment el 2015 i el 2016. L'executiu ho justifica per "evitar l'abandonament incontrolat de la instal·lació". El grup ciutadà Cas Castor ha denunciat la "irresponsabilitat" de la mesura.

 

L'esborrany de l'ordre de peatges del sistema gasista assigna 8,73 milions d'euros anuals a Enagás per "evitar l'abandonament incontrolat de la instal·lació"

Enagás Transporte, que ja va percebre un total de 33 milions d'euros pel manteniment i la hibernació de les instal·lacions del projecte Castor durant desembre de 2014 i els dos anys següents, liquidacions que estan sent revisades d'ofici per part de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), tornarà a cobrar per aquestes tasques. Aquesta és la intenció del Ministeri per a la Transició Ecològica, que ara s'encarrega d'aprovar les ordres de peatges i cànons que carreguen anualment sobre la factura dels consumidors els costos del sistema gasista.

Si, finalment, l'ordre acaba sent aprovada els pròxims dies, de poc haurà servit la sentència de fa un any del Tribunal Constitucional –esperonada per un recurs del Govern, el Parlament i el Grup Socialista al Congrés- que anul·lava els pagaments, tant per amortitzar el crèdit que va permetre pagar els 1.350 milions d'euros a l'exconcessionària Escal UGS, en mans de Florentino Pérez, com els costos de manteniment pagats a l'empresa filial d'ACS i a Enagás. Tant al preàmbul com a la disposició addicional primera de l'esborrany d'aquesta ordre, el govern espanyol apel·la al reial decret 13/2014 d'extinció de la concessió, declarat parcialment inconstitucional, per justificar la mesura. 

 

Més enllà de tornar al conegut argument que el Constitucional només qüestionava el tipus de norma, perquè no s'havia justificat la seva necessitat extraordinària i urgent, addueixen que la sentència no va anul·lar els apartats de les disposicions transitòries en les quals es reconeixia el dret de l'exconcessionària a percebre el manteniment fins la data de traspàs de les instal·lacions i així com el fet que Enagás acabaria assumint-ne les instal·lacions. També remet a la Llei d'Hidrocarburs, que reconeix la retribució per a les activitats regulades, que es van reconèixer a Escal UGS, també a Enagás. "Així mateix, i amb l'objectiu d'evitar l'abandonament incontrolat de la instal·lació, es considera peremptori dotar l'empresa responsable de l'administració de les instal·lació amb els mitjans econòmics necessaris per a la seva supervisió, operació i control que garanteixin la seguretat de la instal·lació per a les persones i el medi ambient".

Així, i dins de l'articulat de l'ordre, la disposició addicional primera prescriu que s'aboni a Enagás Transporte aquests costos "amb càrrec als ingressos per peatges i cànons del sistema gasista". Uns costos, precisa, que s'hauran de justificar mitjançant una auditoria i "es determinaran amb caràcter definitiu per ordre de la ministra per a la Transició Ecològica, previ informe de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència". L'import inclouria, com a cost addicional, el benefici industrial i, en cas de subcontractació, les despeses de gestió i administració.

Segons consta a la norma, per fixar la quantitat a retribuir, Enagás Transporte haurà de remetre al Ministeri abans del 31 d'octubre de cada any, i a partir d'aquest pròxim 2019, el pla de costos estimats per a l'exercici següent. L'empresa haurà d'acompanyar aquest document d'una memòria explicativa sobre les actuacions que ha de realitzar en virtut del decret d'extinció de la concessió, així com de l'estat dels principals elements de la instal·lació, "amb especial atenció als elements crítics per a la seguretat de les persones, béns i del medi ambient". També es detallarà la forma de contractació que s'utilitzi per a les principals partides amb l'objectiu de garantir "la concurrència, la transparència i el mínim cost".

Per últim, s'afegirà la memòria de despeses auditades de l'exercici precedent perquè es reconegui amb caràcter definitiu. L'import anualment previst, sosté el govern espanyol, podrà quedar condicionat per a l'exercici següent en funció de les despeses auditades i acreditades. Els desviaments de les retribucions d'anualitats anteriors com a conseqüència de les revisions definitives també seran inclosos. En aquest sentit, el govern espanyol reconeix també a Enagás Transporte 8,73 milions d'euros anuals corresponents al manteniment dels anys 2017 i 2018 que es pagarien de forma única a la pròxima liquidació disponible d'enguany.

"Farsa" de consulta

El grup ciutadà Cas Castor ha denunciat l'estratègia del govern espanyol, que qualificat d'un "acte irresponsable" perquè la ciutadania segueixi pagant el cost del fracassat magatzem de gas submarí. La portaveu del grup, Simona Levi, ha qualificat de "farsa" la consulta pública sobre l'ordre oberta pel Ministeri per a la Transició Ecològica a la seva web. "L'email no funciona i són decisions que s'ha de prendre abans de finals d'any: si fos seriós haurien donat més temps a respondre", ha valorat. "Volen, un comp més, que paguem el Castor a la factura del gas i convidem a la ciutadania a enviar resposta a la consulta per dir que no, que ja que ens consulten no el volem pagar", afegeix. Cas Castor, de fet, ha cridat la ciutadania a manifestar-se en aquest sentit, sigui a través del Twitter o una adreça de correu alternativa: SGH@miteco.es. 

Levi ha lamentat que la campanya s'hagi obert a l'últim moment, sense donar prou temps, "amb les festes i el tema de Catalunya, que serà molt sonat", i que tot plegat respon a l'estratègia d'amagar "un cop més, i per tercera i quarta vegada, que paguem el Castor a la nostra factura del cas i no ho facin els responsables". Uns pagaments pel manteniment, avisa, que pretenen que siguin "sine die", "per a la resta de la nostra vida", atesa la manifesta manca de voluntat d'abordar el desmantellament de les instal·lacions per part del govern espanyol i per la qual ja s'ha carregat a la factura dels consumidors 181 milions d'euros des del seu tancament. "Demanem que s'analitzi com el responsable ha de pagar el desmantellament i que ens tornin els diners que hem pagat a la factura del gas", ha tancat Levi, qui ha anunciat noves accions a principis de 2019.