• Economia
  • El Govern espanyol “retocarà” la reforma laboral

El Govern espanyol “retocarà” la reforma laboral

L’Executiu també estudia incrementar els ingressos del sistema de pensions mitjançant impostos

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb els agents socials | ACN
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb els agents socials | ACN
Agències
Barcelona
14 de Juny de 2018

El nou govern de Pedro Sánchez veu viable aconseguir un acord per consensuar una nova reforma laboral que “retoqui” alguns punts de l’actual legislació. Així mateix, el govern espanyol estudia incrementar els ingressos del sistema de pensions a través dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), amb l’impost d’entitats financeres, la taxa Google o fins i tot “amb imposició general”, segons ha esmentat la ministra de Treball, Magdalena Valerio.

Pedro Sánchez ha mantingut aquest dimecres la primera reunió de diàleg social com a president del Govern amb els líders de la patronal i els sindicats, una trobada on també ha participat la ministra de Treball. Durant la reunió, els agents socials han plantejat els detalls de l’acord per l’ocupació i la negociació col·lectiva que estan pactant i que suposarà un increment salarial pels pròxims tres anys del voltant del 2% més un 1% addicional, amb un salari mínim de 1.000 euros per conveni i una clàusula de garantia.

La ministra ha assenyalat també que l’acord d’elevar el salari mínim interprofessional (SMI) fins als 850 euros mensuals el 2020 “ha estat molt positiu” i ha confiat que l’acord “arribi a bon port”, amb un increment pels sous més baixos que impliqui una cotització més gran.

Aquest acord entre patronal i sindicats també contempla altres temes com la necessitat d’arribar a un nou model de formació, aprofitar les possibilitats de les mútues i abordar canvis en la legislació laboral com la subcontractació, l’ultra activitat i la prevalença dels convenis, el contracte relleu i la flexibilitat en cas d’un expedient de regulació d’ocupació (ERO).

El Govern també vol treballar en mesures per evitar l’excés de temporalitat en el mercat de treball, així com en el frau en la contractació a temps parcial o els falsos autònoms. La ministra de Treball també s’ha compromès a fer front a l’economia submergida que suposa “competència deslleial”, els riscos laborals i treballar per la igualtat de gènere, amb mesures per millorar la conciliació, la racionalització d’horaris i la incorporació o reinserció de la dona al mercat de treball.

Des de la patronal, el president de Cepyme, Antonio Garamendi, s’ha mostrat favorable a “millorar” la legislació laboral actual, però no a derogar la reforma aprovada pel Govern del PP l’any 2012. En canvi, els sindicats aposten per avançar cap a un model més inclusiu i democràtic.

Salvar les pensions

En matèria de pensions, Valerio ha indicat que els agents socials estan d’acord en adoptar mesures per incrementar els ingressos del sistema i “racionalitzar i reordenar les despeses”. El Govern estudia incrementar les pensions a través dels PGE, encara que també podria realitzar transferències de l’Estat al sistema de pensions per compensar la pèrdua de recaptació de la Seguretat Social a causa de les reduccions de quotes i les tarifes planes.