• Economia
  • El govern espanyol i els sindicats arriben a un acord per reduir la jornada laboral a 37,5 hores

El govern espanyol i els sindicats arriben a un acord per reduir la jornada laboral a 37,5 hores

La signatura de l’acord es farà sense la presència de la patronal

La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz | ACN
La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz | ACN
Redacció VIA Empresa | ACN
20 de Desembre de 2024

El govern espanyol i CCOO i UGT han anunciat un acord per a l’aplicació de la jornada laboral a 37,5 hores. La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, i els secretaris generals de CCOO, Unai Sordo, i UGT, Pepe Álvarez, signaran aquest divendres al matí aquesta rebaixa horària per aplicar durant el 2025. Díaz ja va afirmar aquest dimarts, després del Consell de Ministres, que l’entesa amb els sindicats era “imminent”. La signatura del pacte es farà sense la presència de la patronal, que s’ha oposat a la mesura. També ha mostrat els seus dubtes en les últimes hores el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, que va suggerir fer una aplicació gradual, personalitzat en diversos sectors i fins al 2026.

 

Poques hores abans de l'anunci, Díaz es va mostrar convençuda que a finals del 2025 tots els treballadors veurien reduïda la jornada i va carregar contra el ministre socialista per voler demorar-ne l'aplicació més enllà del 2025, fet que, segons la líder de Sumar, "incompleix" l'acord del govern de coalició.

La signatura del pacte es farà sense la presència de la patronal, que s’ha oposat a la mesura

La negociació entre govern espanyol, sindicats i patronal s'ha allargat onze mesos fins a la negativa definitiva de la CEOE de participar de l'acord fa un mes. La postura de la patronal ha estat des del principi de la negociació, el 25 de gener, que no estava d'acord amb modificar el topall màxim de jornada laboral a l'Estatut dels Treballadors, perquè preferia deixar aquesta qüestió a l'àmbit de la negociació col·lectiva.  El juliol passat hi va haver un punt d'inflexió, quan la patronal va dir que no acceptava "ultimàtums", després que es presentés un text amb què els sindicats ja se sentien còmodes.

 

Amb l'esperit d'aconseguir un acord tripartit, des d'aleshores fins a finals de novembre el govern va posar sobre la taula mesures de compensació per les possibles pèrdues que la reducció de la jornada pogués causar a les empreses. Finalment, la patronal es va despenjar de l'acord el 21 de novembre, mantenint la seva postura inicial.

La negociació entre govern espanyol, sindicats i patronal s'ha allargat onze mesos fins a la negativa definitiva de la CEOE de participar de l'acord fa un mes

A partir de llavors, va començar una nova fase de negociació en què govern i sindicats per tancar un acord per portar al més aviat possible el projecte de llei al Congrés dels Diputats. Un acord que ambdues parts han advertit que probablement no incorporarà cap de les propostes de compensació que el govern oferia a les empreses per intentar sumar-les a l'acord.

Al seu torn, els sindicats han reclamat en tot moment que l'acord comptés amb mesures per garantir la desconnexió digital dels treballadors i per controlar que la reducció horària és efectiva. Un cop el projecte de llei arribi a la mesa del Congrés, tindrà un procés de tramitació que s'allargarà com a mínim sis mesos.