El Govern ha aprovat el Projecte de llei de l’Economia Social i Solidària, que ha de contribuir a impulsar el pes d’aquest sector socioempresarial en l’economia catalana. Aquest text estableix el reconeixement formal i institucional de l’Economia Social i Solidària i la defineix per primera vegada. Actualment, es calcula que l’Economia Social i Solidària de Catalunya està integrada per més de 7.400 organitzacions, amb prop de 140.000 persones treballadores i una base social de 3 milions de persones.
Segons el Govern, la futura llei ha de ser una peça clau per potenciar el creixement i la competitivitat respectant uns principis i uns valors del sector. La norma va ser elaborada per l’anterior Executiu i és fruit del treball conjunt del sector dut a terme, des de fa més de cinc anys, per mitjà de l’Associació de l’Economia Social i Solidària de Catalunya (AESCAT).
L'Economia Social i Solidària de Catalunya està integrada per més de 7.400 organitzacions, amb prop de 140.000 persones treballadores
Paral·lelament, el Govern també ha aprovat l’Estratègia alimentària de Catalunya 2025-2028. Impulsada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, té l’objectiu d’articular un sistema alimentari català competitiu, sostenible i arrelat al territori, alineat amb les agendes internacionals i que produeixi aliments reconeguts pels consumidors. L’Estratègia, que és el full de ruta de la política alimentària de Catalunya dels pròxims anys, aposta per la integració de tecnologies avançades, la promoció d’una bioeconomia circular, la prevenció del malbaratament alimentari, l’educació alimentària i la millora de l’accessibilitat a aliments saludables i sostenibles.
El pla s’estructura al voltant de quatre grans dimensions del sistema alimentari: sostenible i transformador; propi i arrelat al territori; just, equitatiu i cohesionat, i saludable i de confiança. Aquesta visió estratègica vol situar Catalunya com a referent en excel·lència alimentària, tant a escala nacional com internacional.
El seguiment de l’Estratègia es gestionarà a través del Consell Català de l’Alimentació, un òrgan de participació que inclou representants de diferents sectors, el qual assegurarà que els objectius fixats s’assoleixin de manera efectiva. La base d’aquesta nova política alimentària neix de tot el coneixement i l’experiència adquirits durant l’elaboració i l’execució del Pla estratègic de l’alimentació de Catalunya (PEAC), un pla d’acció amb més de 294 actuacions consensuades per més de 400 experts i 34 grups de treball.