El Govern ha impulsat una regulació pionera a Catalunya que acaba amb les llicències de pisos turístiques eternes i imposa l'obligació de renovar-les cada cinc anys amb un permís que emetran els ajuntaments. La normativa, aprovada en Consell Executiu dimarts, entrarà en funcionament a 262 municipis que concentren 95.000 pisos turístics, el 90% del total. Els consistoris només podran donar llum verda si el planejament urbanístic justifica que hi ha prou sòl per a habitatges. Les llicències estaran limitades a un màxim de 10 pisos turístics per cada 100 habitants, topall que se supera a una cinquantena de municipis. En aquestes 47 poblacions saturades, hi ha un escreix de 28.000 apartaments turístics que la norma obliga a eliminat.
En total, els 28.000 apartaments que se situen per sobre del topall marcat per la conselleria representen un terç (27%) del total de pisos turístics que hi ah a Catalunya. La intenció darrere d'aquesta norma és acabar el monopoli i l'especulació dels pisos turístics que el Govern considera que s'ha desenvolupat de forma totalment desendreçada. Els permisos de cinc anys de vigència es concediran mitjançant un procés de concurrència que determinarà cada consistori. D'aquesta manera, el Govern s'assegura que no malmet l'autonomia municipal.
Tot i que el topall se situï en un màxim d'un 10% de pisos per habitants, a partir de 5 pisos turístics per cada 100 habitants el Departament de Territori considera que hi ha una concentració "excessiva" d'apartaments que posa en risc l'equilibri social i empeny a l'alça els preus de l'habitatge.
De la declaració responsable a la llicència
Actualment els pisos turístics només s'han de registrar amb una cèdula d'habilitat i demostrar que estan moblats i no es lloguen per habitacions amb una declaració responsable. Aquesta normativa endurirà de forma significativa els tràmits per als 95.000 apartaments turístics que hi ha en aquests 262 municipis de Catalunya. En els propers cinc anys, l'ajuntament del seu municipi haurà de decidir quants apartaments turístics permet i si renova els títols actuals. Si el municipi en el que es troba el pis no justifica que hi ha prou sòl per a garantir l'accés a l'habitatge aquell apartament haurà de cessar l'activitat.
La intenció darrere d'aquesta norma és acabar el monopoli i l'especulació dels pisos turístics
Tenir un pis turístic sense la llicència es considerarà una infracció urbanística subjecte a "sancions greus" de la mateixa manera que ho pot ser un abocament il·legal o construir sobre sol no urbanitzable.
El municipi amb més pisos turístics de Catalunya és Barcelona, amb 9.000 pisos turístics. El consistori fa anys que ha regulat els apartaments oferts a plataformes com Airbnb amb tres versions del Pla Especial Urbanístics d'Allotjaments Turístics (PEUAT). Actualment, no es permet que els apartaments turístics comparteixin espai amb habitatges amb ús residencial. Segons la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona podrà anar molt més enllà ara si vol amb un mecanisme d'extinció de llicències.