El Govern ha acordat treure a concurs les licitacions dels serveis de comunicacions de veu (mòbil, fix i numeració especial de serveis com el 112), de manteniment de les aplicacions actuals de l'administració i de part dels centres de processament de dades de la Generalitat per un valor total estimat de 889 milions d'euros. Ho ha explicat el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, després del Consell Executiu d'aquest dimarts. Es tracta d'un total de quatre licitacions i pel que fa a les comunicacions de veu prioritzaran els licitadors que "disposin de projectes de desplegament de 5G a Catalunya" en l'adjudicació, amb la voluntat de convertir el territori en "un 'hub' tecnològic mundial".
Puigneró ha remarcat que es tracta "d'una de les licitacions més importants de la legislatura" pel que fa al seu departament i ha assegurat que és un "instrument fonamental per continuar avançant en l'era digital" i tenir una administració "moderna, oberta, digital i ciutadana". El període de les licitacions va de 2019 a 2022, 2023 o 2024, en funció de cadascun dels contractes.
La Generalitat prioritzarà les empreses que "disposin de projectes de desplegament de 5G a Catalunya" amb la voluntat de convertir el territori en un 'hub' tecnològic mundial
l titular de Polítiques Digitals i Administració Pública ha subratllat que el Govern vol que l'adjudicació tingui "impacte en el sector tecnològic de casa nostra" amb la qual cosa ha inclòs en els plecs de la licitació del nou contracte de comunicacions de veu l'impuls del 5G com a "prioritat del Govern i de país". La licitació de serveis relacionats amb la telefonia té un valor de 115 milions d'euros.
La Generalitat prioritzarà les empreses que disposin de projectes d'innovació d'aquesta tecnologia en desenvolupament al Principat, i en especial, si es desenvolupen dins la iniciativa '5GBarcelona'. També valorarà les empreses que presentin projectes en 5G aplicats dins la mateixa administració per donar resposta a les necessitats actuals i nous serveis dels diferents departaments, així com projectes amb la tecnologia 'blockchain'.
La licitació amb més dotació és la de manteniment d'aplicacions (la Generalitat compta amb més de 1.800) de serveis d'informació, sanitaris o educatius de l'administració catalana, entre d'altres, que és de 624 milions d'euros. Aquesta licitació s'ha dividit en 20 lots -nou més que en l'anterior- per afavorir l'entrada d'un major nombre de proveïdors. També es limita l'adjudicació d'un màxim de sis contractes per empresa.
Puigneró ha remarcat que volen "buscar al màxim la competència i concurrència" perquè no només s'hi presentin grans empreses si no també pimes "de casa nostra". El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública també ha dit que l'objectiu és "potenciar el teixit industrial del sector TIC" i la creació de llocs de treball.
Pel que fa a la part dels centres de processament de dades (CPD) de la Generalitat són dues licitacions de 125 milions d'euros i 25 milions. Les licitacions són a través del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) i el departament de Polítiques Digitals convocarà la primera setmana de setembre "tot el sector TIC" per exposar la "nova estratègia d'aprovisionament" del Govern.