• Economia
  • Govern, sindicats i patronals pacten les condicions del teletreball

Govern, sindicats i patronals pacten les condicions del teletreball

Els empleats que treballin des de casa per la pandèmia es regiran per la legislació ordinària, però podran compensar les despeses a través del conveni col·lectiu

Imatge d'arxiu de la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, amb els representants sindicals | Europa Press
Imatge d'arxiu de la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, amb els representants sindicals | Europa Press
Redacción VIA Empresa
Barcelona
22 de Setembre de 2020

El Govern central, els sindicats i les patronals han arribat a un preacord per regular el teletreball. Tot i que encara no es coneixen els detalls del pacte, es considerarà treball a distància de caràcter regular aquell que arribi a un 30% de la jornada durant tres mesos. El decret estableix que el treball en remot ha de ser voluntari i reversible, i que són les empreses qui han de cobrir les despeses que suposa. Els empleats que treballin des de casa per la pandèmia s'acolliran a la legislació ordinària i podran compensar les despeses a través del conveni col·lectiu. 

 

El text definitiu que s'entregarà al Consell de Ministres per tal de ratificar-lo encara no està acabat. Tant els sindicats CCOO i UGT com les patronals CEOE i Cepyme també han de sotmetre el preacord a les seves organitzacions. Les empreses s'hauran de fer càrrec de totes les despeses relacionades amb equipament, eines i mitjans vinculats al desenvolupament de l'activitat laboral del treballador. Seran els convenis col·lectius els que han d'establir un sistema de compensacions. El manteniment també anirà a càrrec de l'empresa. 

Fer teletreball requerirà que el treballador i l'empresa signin un acord, que podrà formar part del contracte laboral o afegir-se posteriorment. En aquest segon cas, la companyia no pot imposar-ho. En el cas de feines de persones menors d'edat i contractes de pràctiques i formació, l'acord només pot establir un màxim d'un 50% de jornada a distància. La resta, ha de ser presencial.    

 

L'objectiu del decret és que els teletreballdors tinguin els mateixos drets que els empleats que acudeixen al lloc de feina que estableix l'empresa, és a dir, que el fet de treballar a distància no perjudiqui les condicions laborals. Això inclou la retribució, l'estabilitat, la durada de la jornada, la formació i la promoció professional. 

Si un treballador es nega a fer feina a distància no pot ser motiu d'acomiadament ni de modificació substancial de les condicions de feina. El mateix passaria si el treballador vol deixar de fer teletreball un cop ha començat o si té dificultats per desenvolupar l'activitat adequadament. El dret a desconnectar, a la intimitat, a la seguretat i la salut a la feina i la protecció de dades són altres conceptes que es contemplen a l'esborrany. 

Si apareixen noves vacants presencial a l'empresa, aquesta ho ha de notificar als treballadors a distància i els ha de donar prioritat per accedir a aquests llocs de feina. La norma estableix que si una persona gaudia de condicions més beneficioses que les que s'estipulen, en cap cas podran desaparèixer aquests drets. El secretari de Política Sindical d'UGT, Gonzalo Pino, assegura que és "una de les legislacions més completes d'Europa en aquesta matèria" i una "norma de futur que ofereix garanties per als treballadors".