El 57% de les empreses, gairebé 6 de cada 10, assenyalen a les grans companyies com les organitzacions que pitjor paguen, segons informa la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM) en un comunicat. Aquests són dades d'una enquesta de l'organització realitzada entre els seus associats i que contrasten amb la percepció més positiva de les petites i mitjanes empreses.
Segons la Plataforma, les pimes només són qualificades com a mal pagadores per 1 de cada 4 enquestats i les microempreses i autònoms, són seleccionats pel 19% de les empreses sondejades.
Per àrees d'activitat, el sector de la Construcció i Immobiliari destaca com el més informal a l'hora de complir amb els terminis de pagament, apuntat pel 66% dels enquestats, enfront d'altres sectors com el de Comerç i Serveis –amb un 19%– i l'industrial –al·ludit pel 7% de la mostra–. Per contra, el sector Energia és el millor considerat, ja que és considerat com mal pagador únicament pel 1% de les empreses.
Quant als terminis de pagament, resulta destacable que gairebé 4 de cada 5 companyies (el 79%) reconegui que sempre o freqüentment els ofereixen contractes amb terminis de pagament superiors a 60 dies, incomplint la Llei de Morositat, sent una pràctica habitual per a la meitat de les organitzacions (47%). Únicament el 9% de les companyies afirma que mai els hagin ofert acords per sobre del termini que marca la llei.
Sobre el futur règim sancionador –que preveu multar a les empreses que incompleixin reiteradament els terminis de pagament– la majoria (66%) indica que les grans corporacions seran les més afectades, seguides de les Pimes (24%). Amb prou feines un 10% indica que seran les microempreses i autònoms.
Per a Antoni Cañete, president de la PMcM, “aquest estudi reflecteix el clam en les empreses d'acabar amb els abusos de les companyies, especialment de les més grans, a l'hora de pagar les seves factures i de tancar contractes amb terminis de pagament per sobre de la llei. Independentment de l'àrea d'activitat, la majoria de les empreses reconeixen haver sofert retards en els terminis de pagament, una situació que ens fa perdre competitivitat al mercat exterior i que danya enormement la imatge de les companyies i de l'economia”.