• Economia
  • El Gremi d’Hotels: “Està començant a marxar el turisme conflictiu de Barcelona”

El Gremi d’Hotels: “Està començant a marxar el turisme conflictiu de Barcelona”

El sector hoteler barceloní celebra les bones xifres de facturació amb 2.200 milions d’euros anuals i posa el focus en el retorn de més turistes americans i britànics

El president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Clos, i el director general, Manel Casals, en roda de premsa | ACN
El president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Clos, i el director general, Manel Casals, en roda de premsa | ACN
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
25 de Febrer de 2025
Act. 25 de Febrer de 2025

2.200 milions d’euros de facturació anual, un 80,8% d’ocupació hotelera i una mitjana de preu de 188 euros per habitació, 14 euros més que l'any 2023. Aquesta és la principal radiografia presentada pel Gremi d’Hotels de Barcelona que, en la seva tradicional roda de premsa de principis d’any, ha detallat les principals xifres dels 450 hotels que formen part de la ciutat comtal i les més de 40.000 habitacions que ofereixen durant l'any. I el més significatiu: “S’ha disminuït el turisme conflictiu de Barcelona”.

 

“L’evolució del sector hoteler durant el 2024 ha estat molt positiva, amb una gran activitat d’esdeveniments a Barcelona”, ha detallat Jordi Clos, president del Gremi d’Hotels de Barcelona. En concret, s’han celebrat 270 actes a la capital catalana, enmig d’esdeveniments com l’Integrated Systems Europe (ISE) i el Mobile World Congress (MWC), que tindrà lloc la pròxima setmana i es preveu atendre més de 20.000 congressistes que dormiran als hotels de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. També consideren que la marca Barcelona viu un moment de fortalesa i prestigi internacional, gràcies a la celebració de la Copa Amèrica de Vela.

“S’ha d’anar a buscar el turista que volem”

Turistes davant la Casa Batlló, situada al passeig de Gràcia de Barcelona | ACN
Turistes davant la Casa Batlló, situada al passeig de Gràcia de Barcelona | ACN

“Cal fer promoció turística”, continua Manel Casals, director general del Gremi d’Hotels de Barcelona. D’aquí que durant els últims anys, des del gremi hagin fet èmfasi en una promoció de la ciutat més enfocada a la part cultural, gastronòmica i musical, a més de la part del turisme de congressos. Per exemple, molt recentment des de la patronal hotelera han comptat amb un estand a la Fira Internacional de Turisme (Fitur), amb aquest principal enfocament. Durant la roda de premsa, també han ofert declaracions contundents: “Està començant a marxar el turisme conflictiu de Barcelona”. Un públic que el descriuen com a "persones joves de 19 a 25 anys que venen a celebrar festes o comiats de solters", sovint al Raval, i que "fan soroll i no donen felicitat als veïns”, a part de consumir poc a la ciutat.

 

Els turistes dels Estats Units són els visitants més valorats pels membres del sector hoteler de luxe

A parer del Gremi, no tot és positiu al sector hoteler i parlen de diversos “núvols”. En aquest cas, fan èmfasi en la situació de dos mercats molt importants, el dels Estats Units i el del Regne Unit. El primer és el visitant més valorat pels membres del sector hoteler del luxe, tot i que es troba en un moment complex, fruit de la geopolítica a causa de l’augment dels aranzels o els acomiadaments massius de funcionaris, malgrat la fortalesa del dòlar.

El segon públic primordial és el Regne Unit, que segons destaquen, s'ha tornat un mercat més volàtil, juntament amb Alemanyasubmergida en una recessió econòmica i que es troba enmig d’una conformació d’un nou govern. Paral·lelament, altres mercats emergents en què volen tenir més incidència i captació de visitants són el Canadà, Brasil, Japó, Corea del Sud, Xile, Austràlia i Nova Zelanda.

Sí a l’Ampliació de l’Aeroport del Prat i a una millora fiscal

L'aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat ha rebut 50 milions de passatgers durant l'últim any | iStock
L'aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat ha rebut 50 milions de passatgers durant l'últim any | iStock

“Cal prendre decisions valentes i necessàries, com per exemple l’ampliació de l’Aeroport del Prat per augmentar el nombre de connexions intercontinentals per situar Barcelona al centre del món”, continua el president del Gremi. A més, segons Clos, “cal parlar de la fiscalitat en el sector hoteler, que és el puntal del turisme”. “Barcelona no té l’exclusivitat del client de les fires de congressos i negocis, com Madrid, Màlaga o Sevilla que estan apostant per aquest mateix sector i no tenen aquesta càrrega fiscal tan potent com la que tenim nosaltres. Cal reflexionar si hem arribat al màxim, com ara amb la taxa turística”, continua.

Des del Gremi d'Hotels de Barcelona demanen més seguretat i una millor neteja de la ciutat

A més, des del gremi tenen clar que cal més seguretat per als nostres visitants, millorar la neteja de la ciutat, el civisme d’alguna part de la població i augmentar la il·luminació dels carrers.

La relació amb Apartur: cadascú va per separat

 Marian Muro és directora general d'Apartur des de juny del 2024 | Mireia Comas
Marian Muro és directora general d'Apartur des de juny del 2024 | Mireia Comas

A principis de mes, la directora de la patronal d'apartaments turístics de Barcelona (Apartur), Marian Muro, lamentava a VIA Empresa que el Gremi d'Hotels de la capital catalana no els hagi donat suport en la seva lluita. De fet, l'estiu passat, Apartur va criticar que l'eliminació dels 10.000 pisos turístics restringiria la ciutat per a les famílies. Unes setmanes més tard, el Gremi d'Hotels de Barcelona va assegurar que volien un model de turisme d'una renda més alta i un perfil empresarial. 

Preguntats per la seva relació amb Apartur, han destacat que estan a favor dels pisos turístics en edificis sencers que no generin conflictes amb els veïns. Tanmateix, no entren a valorar les últimes mesures promulgades per l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, en què que el 2028 serà la data clau per eliminar totes les llicències de pisos turístics.

Diverses fotografies de les habitacions que es troben les 'kellys', cedides a VIA Empresa | Cedida
Diverses fotografies de les habitacions que es troben les 'kellys', cedides a VIA Empresa | Cedida

Això sí, des del Gremi també han volgut treure pit de formar part d’un sector que "està invertint constantment en més remodelacions d’hotels i d’aquí que hagin augmentat els costos laborals. “Això queda absorbit pel mateix creixement de preus”. Tot i això, els preus mitjans de la planta hotelera de Barcelona són menors a la resta d'Europa i del món han crescut més que a Barcelona,

Finalment, a pregunta de VIA Empresa sobre les reiterades protestes de les cambreres de pis, denominades col·loquialment com a kellys, i si han aplicat alguna millora pel seu benestar laboral, consideren que "elles estan representades als sindicats, com ara Comissions Obreres (CCOO)". A més, confessen que l'únic punt en què no es posen d'acord és en l'externalització dels contractes, ja que consideren que un empresari "ha de ser lliure si ho vol fer". També detallen que una kelly a Barcelona cobra 1.600 euros al mes dividits en 14 pagues, un 40% per sobre del salari mínim interprofessional.