El sorteig de la Grossa de Cap d’Any és un dels esdeveniments més destacats del calendari nadalenc al país. Des del mes de setembre fins pocs dies abans del 31 de desembre, Loteries de Catalunya haurà posat en circulació 100.000 números amb 50 sèries, de les quals cinc són en format digital.
El primer premi de la Grossa té una valoració de 200.000 euros per cada bitllet, seguit d’un segon amb 65.000 euros, un tercer de 30.000 euros, dos quarts de 10.000 euros i tres cinquens de 5.000 euros. Totes les operacions de Loteries s'executen sota diferents criteris de transparència i prevenció de blanqueig de capitals, entre d'altres.
Segons dades de l’empresa pública, a Catalunya existeixen més de 3.800 punts de venda. Pel que fa a l’impacte econòmic de l’activitat global de Loteries de Catalunya, aquesta va tancar l’any 2021 amb una despesa de 15,3 milions d’euros en compres a proveïdors i 98 llocs de treball (74 indirectes i 24 directes).
La missió social de Loteries de Catalunya
El 100% dels beneficis de les Loteries de Catalunya es destinen a finalitats socials. La xifra és transferida al departament de Treball i Afers Socials de la Generalitat per desenvolupar programes per atendre els col·lectius més desfavorits de la societat: Infants i joves en risc d’exclusió, tercera edat, sensellarisme i persones amb discapacitats.
Des del 1987, any que es constitueix Loteries, la firma ha mobilitzat més de 285 milions d’euros pels projectes socials. En paral·lel, aquests recursos també s’utilitzen per la millora de centres residencials, subministrament d’equipaments, increment del servei d’atenció domiciliària i beques d’educació.
L’any passat, més de 106.000 persones grans van poder rebre atenció als centres especialitzats i visites a domicili, gràcies a les aportacions procedents de Loteries de Catalunya. L'empresa adscrita al departament d'Economia i Hisenda manté un vincle amb centres hospitalaris i associacions per la prevenció i el tractament d'addiccions patològiques.