El preu de l'habitatge a Catalunya puja un 1,72% en comparació amb l'últim any, segons l'informe mensual de venda de Pisos.com. L'habitatge de segona mà a Catalunya al juliol de 2022 s'ha situat en 2.542 euros per metre quadrat, registrant una baixada de 0,15% respecte el juny.
Interanualment, Tarragona (5,85%) va ser la capital catalana que més va créixer, tendència que contrasta amb l'evolució de Lleida, on l'habitatge ha caigut un 4,84% en l'últim any. De fet, segon l'estudi de Pisos.com, Lleida va ser la tercera capital que més es va ajustar d'Espanya. Amb 4.343 euros per metre quadrat al juliol de 2022, Barcelona va ser la segona capital de província més cara del país. En el costat oposat va estar Lleida (1.131 €/m²), que va ser la tercera més assequible a escala estatal.
Amb perspectiva estatal, Catalunya va ser la quarta autonomia més cara. De fet, en el conjunt de l'Estat l'habitatge de segona mà a Espanya s'ha situat en 1.932 euros per metre quadrat, registrant un ascens mensual del 0,31% i interanual del 4,59%.
Segons Ferran Font, director d'Estudis de pisos.com, “el mercat immobiliari experimentarà canvis a causa de la recent pujada del 0,50% dels tipus oficials operada pel Banc Central Europeu”. Font indica que la decisió de l'organisme, dirigida a aplacar la inflació, “tindrà com a conseqüència l'encariment del finançament. En no ser les hipoteques tan barates com abans, és possible que els compradors continguin el seu entusiasme per l'adquisició d'habitatge, retardant la seva decisió a fi d'elevar el seu estalvi previ perquè, d'aquesta manera, l'import prestat serà més reduït”.Font: "Aquesta desacceleració passarà de llarg per ubicacions tensionadas i per tipologies consolidades i escasses”
En aquest sentit, Font es mostra prudent respecte a l'evolució del preu de l'habitatge. “No es produiran correccions profundes, més aviat assistirem a un refredament en la trajectòria a l'alça. La distància entre oferta i demanda s'estrenyerà, sense contraccions brusques, però amb un producte en venda més ajustat a la realitat econòmica”. En qualsevol cas, el portaveu del portal immobiliari recorda que “quan baixem a nivells locals i distingim per actius, sorgeixen les diferències. Aquesta desacceleració passarà de llarg per ubicacions tensionadas i per tipologies consolidades i escasses”.