Darrere d’actes tan quotidians com anar al dentista per fer-se una revisió bucal, utilitzar un detector per activar el rentaparabrises d’un cotxe o analitzar el nivell de contaminació d’un espai a través dels gasos que hi estan presents hi ha sensors o emissors òptics que faciliten aquesta tasca. Aquests components estan formats per unes llums, visibles o invisibles, que propicien el seu funcionament. En aquest context és on s’emmarca l’activitat de la multinacional japonesa Hamamatsu Photonics, empresa líder en el desenvolupament de la tecnologia fotònica. Creada el 1953, des dels seus inicis s’ha centrat en les aplicacions pel sector mèdic, el científic i l’industrial, específicament el de l’automòbil. Des de fa més de tres dècades, ha instal·lat al Parc Tecnològic de Cerdanyola del Vallès el seu centre a l’Estat espanyol i Portugal. Darrerament, la companyia compta també amb un espai de ‘coworking’ al DFactory del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB).
El Area Manager per Espanya i Portugal de la firma, David Castrillo, destaca la diversitat d’aplicacions que permet la tecnologia que desenvolupa Hamamatsu Photonics. “Un terç dels nostres productes són components que van inserits en eines mèdiques, però també es poden utilitzar els làser o detectors en àmbits com la inspecció de productes alimentaris”. Fins i tot, les investigacions de l’empresa es fan servir en el camp de la recerca. Així, és proveïdor de l’Organització Europea per a la Investigació Nuclear, el CERN, un organisme amb seu a Suïssa, on Hamamatsu Photonics participa amb projectes de física de partícules, afavorint el descobriment d’elements com el neutrí i la seva massa.
David Castrillo: "Habitualment, dissenyem els productes a mida amb una certa flexibilitat i la possibilitat de produir volums elevats. Aquest és el nostre fet diferencial”
“Habitualment, dissenyem els productes a mida amb una certa flexibilitat i la possibilitat de produir volums elevats. Aquest és el nostre fet diferencial”. Castrillo assenyala que el mercat al qual es dirigeix la companyia és aquell que “necessita emetre o detectar una llum d’una forma precisa, principalment a través de la instrumentació”. A més de l’aspecte mèdic, caracteritzat per la imatge molecular, l’anàlisi d’ADN o la radiografia dental, la tecnologia fotònica també s’empra en la inspecció de raigs X, la impressió, la soldadura làser o els sensors d’un cotxe.
Entre les aplicacions més destacades de Hamamtsu es troben la imatge molecular, l'anàlisi d'ADN i la radiografia dental. Aquests productes són essencials per a processos mèdics de precisió i permeten avanços significatius en la detecció i diagnòstic de malalties. La resta de la seva producció es diversifica cap a sectors industrials, cobrint necessitats com la inspecció de raigs X, la impressió ultraviolada, la soldadura làser, i l'anàlisi de gasos i aliments. En el sector del motor, els sensors de Hamamatsu ajuden a millorar la seguretat i l’eficiència dels vehicles moderns.
Ecosistema per establir relacions
Hamamatsu Photonics cobreix des dels raigs X fins a la radiació infraroja i el seu mercat és completament global, sent els seus productes usats en més de 100 països del voltant del món. Recentment, gràcies a la seva iniciativa de desenvolupar maquinària a Europa, pot respondre de forma àgil a la demanda dels seus clients, oferint solucions personalitzades que cobreixen necessitats de precisió en l'emissió i detecció de llum.
Des de la seva ubicació al DFactory, la multinacional vol “establir un diàleg amb els clients que cerquen components amb sensors òptics i transmetre aquestes necessitats, interpretant-les, al Japó”. Castrillo assegura que “el DFactory és un ecosistema ideal per establir relacions i coneixements amb ‘partners’ de confiança. És un espai per què sorgeixin noves oportunitats”.
Per a la companyuia, estar present al DFactory Barcelona li permet "expandir les oportunitats de negoci que brinda el treball col·laboratiu"
Castrillo afegeix que “a Hamamatsu podem realitzar el sensor o mòdul en maquinària que necessiten els nostres clients, però no tenim el coneixement per adaptar-lo al seu ús en l’aplicació final. Estar presents al DFactory Barcelona ens permet precisament això, expandir les oportunitats de negoci que brinda el treball col·laboratiu aquí present i així guanyar entre tots en un mercat global que ja, de per si, està totalment connectat”.
Inversió en recerca
La multinacional té actualment oficines als Estats Units, la Xina, Corea del Sud i a diversos països europeus. La companyia internacional té una facturació per sobre dels 1.000 milions d’euros i compta avui amb més de 5.000 treballadors establerts per tot el món. De fet, per exemplificar la fortalesa de la seu espanyola, Castrillo recorda que va ser la primera delegació arreu del món a disposar de pàgina web pròpia i de correu electrònic.
Ara, entre Cerdanyola del Vallès i el centre del DFactory, Hamamatsu Photonics té una plantilla de nou persones. En la seva trajectòria, la firma ha apostat per una inversió constant en recerca i desenvolupament, la qual cosa li permet mantenir-se a l'avantguarda de la tecnologia fotònica. Amb una visió de futur i una ferma aposta per la col·laboració, l'empresa es posiciona com una peça clau en l'avanç de sectors estratègics, des de la medicina fins a la indústria, la ciència i l'automòbil. Respecte al futur, malgrat la incertesa que presenta el seu principal mercat a Europa, l’alemany, basat en la demanda del sector de l’automòbil, la companyia confia en la robustesa i la qualitat del seu producte i preveu mantenir les relacions amb els seus clients a llarg termini.