La presidenta de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), Cristina Hererro, ha advertit que "moltes polítiques públiques fracassen, no són eficaces, precisament perquè no aconsegueixen arribar a tot el potencial" de beneficiaris. Ho ha dit durant la seva intervenció a la taula rodona La urgència de la simplificació administrativa de la 39 Reunió del Cercle d'Economia, amb el catedràtic de Ciència Política Víctor Lapuete i la country head d'Hines Spain, Vanessa Gelado.
"La mera percepció que la intervenció administrativa és una trava ja implica per endavant un desincentiu a interaccionar amb l'administració", ha explicat, i per això veu -textualment- que hi ha una associació clara entre la productivitat i l'actuació de l'administració en general. Davant d'això, ha dit que "alguna cosa cal fer", si bé ha advertit de les dificultats de passar d'una tradició de control ex-ante com la imperant a Espanya a un abordatge ex-post.
Tot i això, Herrero ha defensat la tasca de control de l'administració en alertar que les empreses i ciutadania poden tenir la percepció de ser potencials beneficiaris d'una política pública i que això "no es correspongui amb la realitat": ho ha exemplificat amb les sol·licituds d'ingrés mínim vital (IMV) denegades per superar el nivell de renda. La presidenta de l'Airef ha advertit que amb digitalitzar l'administració "no n'hi ha prou" i ha criticat les dificultats per accedir al servei i els requisits per presentar informació que en principi ja estan a les mans de les institucions públiques.
"L'administració com a tasca de control i fiscalització, en menys d'ajuda"
La country head d'Hines Spain, Vanessa Gelado, ha lamentat el cost en termes de temps i diners que implica per a les empreses el contacte amb les administracions, dues variables que ha lamentat que al sistema públic "li sembla absolutament irrellevant". Ha criticat que l'administració "està més en aquesta tasca de control i fiscalització que d'ajuda", cosa que, en les seves paraules, comportarà cada cop més fugida de talent i d'inversions. "Estem perdent aquesta batalla de la innovació i de la inversió pel sistema de regulació", ha conclòs, i ha advertit d'"una mort per autocontrol".
Lapuente: "Cal externalitzar els serveis rutinaris i internalitzar el talent"
Finalment, el catedràtic de Ciències Polítiques, Víctor Lapuente, ha lamentat que Espanya afronta "problemes especials" en matèria de càrregues burocràtiques que la situen en una posició d'inferioritat respecte als països de l'entorn, i ha dit que és una tendència que augmenta. Ha assegurat que hi ha "molt marge" de millora en desburocratització i despolitització de l'administració, i ha demanat que els mandats dels directius públics no coincideixin amb el cicle electoral i equiparar les condicions dels treballadors públics amb els del sector privat.
Lapuente s'ha mostrat partidari d'"externalitzar els serveis rutinaris i internalitzar el talent", mentre que creu que Espanya tendeix al contrari per la pressió dels sindicats i la dependència de les consultores externes.