• Economia
  • HOSBEC: “El 80% dels hotels valencians estan tancats”

HOSBEC: “El 80% dels hotels valencians estan tancats”

L’Associació hostalera de Benidorm, Costa Blanca i Comunitat Valenciana demana mesures harmòniques a les fronteres europees per garantir la competència turística

Benidorm és el referent del turisme de sol i platja al País Valencià
Benidorm és el referent del turisme de sol i platja al País Valencià
València
16 de Novembre de 2020

“Sense el mercat internacional és molt complicat entendre el nostre model”. Ho afirma el secretari autonòmic de Turisme de la Generalitat Valenciana, Francesc Colomer. Des de fa uns dies, l’organisme Turisme Comunitat Valenciana ha posat en marxa un grup de treball sobre els corredors turístics segurs, en el qual participen des de representants institucionals, responsables d’aeroports, destinacions com també membres d’organitzacions empresarials. Una d’elles és HOSBEC, l’Associació hostalera de Benidorm, Costa Blanca i Comunitat Valenciana que suma un total de 85.000 places hoteleres i representa un total de 280 hotels, el 80% dels quals ara per ara “estan tancats”, destaca la patronal.

Parlem amb la seua secretària general, Nuria Montes, després que el Govern espanyol haja imposat l’obligatorietat de proves PCR amb resultat negatiu per a turistes internacionals de països en risc. “Estem prenent mesures que no tenen justificació, però en el que cal treballar és en mesures homogènies. És un despropòsit majúscul el que s’està fent a les fronteres d’Europa quan se suposa que en Europa no hi ha fronteres”, expressa. Per contra, el ministre José Luis Ábalos ha defensat en la seua visita a València per a participar en l’acte del Corredor Mediterrani que aquesta nova mesura és un “element de confiança per afavorir el transport”.

Montes: "És un despropòsit majúscul el que s’està fent a les fronteres d’Europa quan se suposa que en Europa no hi ha fronteres"

Montes opina que cal treballar en la reobertura, en què passarà després; però “ara per ara és inviables que un turista es gaste 120 euros de mitjana per una PCR d’entrada i una altra d’eixida, no és possible. Si viatges en aquestes condicions, imagina’t com se’t posa la festa!”, explica. La secretària general d’HOSBEC assegura que en són “conscients que anem a haver de conviure amb el virus, però molt ens temem que a Europa no s’està fent res perquè treballem de manera unificada”.

A més, Montes parla de concretar mesures i al·ludeix al document que des de l’octubre els hostalers valencians han posat damunt la taula. Mesures laborals, fiscals, econòmiques i també frontereres, que impliquen, per exemple, acordar regles comunes per a sol·licitar resultats negatius de la COVID-19 abans del viatge quan siga necessari, harmonitzar els formularis de localització de passatgers amb normes internacionals, substituir les quarantenes per rastrejos o evitar les restriccions a la lliure circulació tant en trànsit com amb mesures específiques d’abast geogràfic limitat.

El document Actuació del sector turístic a la Comunitat Valenciana que ha presentat HOSBEC també posa els ulls en els turistes britànics, i apel·la a què l’acord estratègic europeu tinga també present al Regne Unit, en ple procés de Brexit. “Hi ha de formar part en aquesta fase final de Brexit amb relacions bilaterals i amb una durada d’almenys fins al 31 de desembre de 2021. L’economia britànica corre el mateix risc de deteriorament si no es reactiva la lliure circulació dels ciutadans europeus al seu territori”, versa l’informe.

Sobre aquest mercat, tan assenyalat per al sector turístic valencià, els responsables de l’Associació Britànica d’Agències de Viatges (ABTA) han presentat dades esperançadores, ja que en una reunió amb el president valencià Ximo Puig durant la darrera setmana -en el marc de la celebració virtual de la World Travel Market de Londres- han destacat que les reserves per al pròxim estiu ja representen el 45% de l’habitual.

L’experiència del primer estiu Covid-19

Durant l’estiu, els hotels han pogut treballar amb els protocols nous per la pandèmia i la sensació és que “ho sabem fer, els hotels han sabut adaptar-se de manera ràpida per a garantir la seguretat”. Montes explica que els establiments que van reobrir a l’estiu -entre el 60-70% de Benidorm- van veure truncades les seues previsions per la imposició de quarantena als britànics. “Però als hotels no hem tingut casos. Als hotels està passant com a les escoles, que s’han complit les mesures de seguretat i no hi ha hagut cap incidència. Sabem treballar en un escenari com aquest però cal obrir fronteres, normalitzar les connexions aèries i establir un procés de traçabilitat”, enumera.

HOSBEC assegura que "als hotels està passant com a les escoles, que s’han complit les mesures de seguretat i no hi ha hagut cap incidència"

En el grup de treball que ha creat la Generalitat Valenciana, Colomer ha assegurat que es busca “complimentar els protocols que ha establit el govern d’Espanya per al moment en què siga possible, establir els corredors internacionals d’acord amb totes les garanties sanitàries i recuperar el fluix de turistes, perquè sense el mercat internacional és molt complicat entendre el nostre model i el volum de negoci que havíem adquirit”. La idea es reforça també des de Presidència, perquè el president Puig ja ha comentat la necessitat d’establir també corredors turístics regionalitzats que tinguen en compte la situació epidemiològica i assistencial particular de les diferents comunitats autònomes.