L'hosteleria encadena un nou any en positiu; el creixement, però, modera el ritme. La facturació del sector el 2018 ha crescut un 1,5% a Catalunya i un 3,1% al conjunt de l'Estat espanyol. En concret, els ingressos dels prop de 50.000 bars i restaurants catalans han estat de més de 24.000 milions d'euros. Això representa un 6,6% de la riquesa del territori
En el cas de l'Estat, la facturació de l'any passat ha estat de 123.612 milions d'euros i s'han tornat a superar els 300.000 establiments. Els llocs de feina que hi ha al sector han marcat un rècord, d'1,7 milions de treballadors. Així, l'hosteleria es manté en tercera posició en ocupació, per darrere de la indústria i el comerç.
Totes aquestes xifres, recollides en l'Anuari de l'Hosteleria i que ha presentat el seu secretari general, Emilio Gallego. "Des de l'any passat estem en una remuntada positiva de la xifra de negocis i s'ha oblidat la crisi", ha dit. L'aportació de l'hosteleria a l'economia de l'Estat espanyol és del 6,2%, un punt menys que el 2017. Gallego ho atribueix a un reajustament de les activitats econòmiques i el major control de l'economia submergida.
L'efecte Tinder
Una de les dades que més destaquen és el tancament de bars i l'obertura de restaurants. Mentre que els primers baixen en picat, amb entre 2.000 i 3.000 tancaments l'any al conjunt de l'Estat, els restaurants cada vegada són més nombrosos. Aquest fenomen es dóna, especialment, a les zones amb menys població, com Castella i Lleó, Castella-la Manxa, La Rioja i Múrcia.
Gallego ho ha atribuït, en part, a l'efecte Tinder: "Abans havies d'anar a una discoteca o un pub a conèixer gent, mentre que ara hi ha aplicacions per tenir una cita". Les trobades entre els usuaris d'aquest tipus d'apps es donen més en cafeteries que en bars.
Pel que fa a les previsions, els hostelers calculen que el creixement del sector serà del 3% en restauració, ja que s'espera un rècord de turistes internacionals i d'ocupació. "Aquest 2019, serà molt semblant al què va passar el 2018, tot i que s'ha deteriorat des de l'estiu el creixement, però va començar de manera molt potent".