Hotel o Airbnb: qui guanya?

L'allotjament vacacional ha donat lloc a una dualitat marcada per l'auge de les plataformes de lloguer vacacional, malgrat suposar "dos sectors diferents"

La capital catalana disposa de més de 850 hotels | iStock La capital catalana disposa de més de 850 hotels | iStock

Hotel o Airbnb? Aquest és un dels principals dilemes que s’ha accentuat en els darrers anys a l’hora de planificar un viatge. L’allotjament és una de les principals qüestions a resoldre en viatjar i, avui dia, les plataformes de lloguer vacacional, com ara Airbnb, juguen un gran paper proposant un seguit d’alternatives que competeixen amb el sector hoteler. I és que segons les dades de Turisme de Barcelona, la capital catalana disposa de més de 850 hotels, davant els prop de 19.000 anuncis publicats a Airbnb.

Es tracta d’una dualitat que emergeix de l’auge d’aquest tipus de plataformes i que ha suposat un canvi en el panorama turístic de les grans ciutats, ja que són milers els usuaris que opten per allotjar-se en habitatges d’ús turístic, caracteritzats per la llibertat que ofereixen i per esdevenir una opció més econòmica. Però, es troba realment el sector hoteler amenaçat?

Barcelona disposa de més de 850 hotels, davant els prop de 19.000 anuncis publicats a Airbnb

Més estrelles, menys preocupació

"Els hotelers de categoria alta no consideren Airbnb com un competidor directe” apunta Francesc González, professor dels Estudis d’Economia i Empresa de la UOC i autor de l’estudi Airbnb as a hotel competitor in touristified cities. Perceptions among upscale hoteliers in Barcelona, que ha entrevistat gerents i directors d’hotels d'alta gamma per conèixer la posició dels hotelers de Barcelona d’aquesta categoria respecte de l’aposta d’Airbnb. 

Més info: El futur del (tele)treball: el cas d’Airbnb

“No obstant això, es detecten diversos matisos en el discurs dels hotelers, que oscil·len des d'una posició de superioritat de producte fins a posicions de més preocupació pels efectes d'Airbnb sobre la seva activitat i pel seu caràcter trencador", afegeix González. En aquest sentit, l’estudi apunta que els hotels de categoria baixa han sortit més perjudicats per plataformes com Airbnb i és per aquest motiu que, com a norma general, el grau de preocupació del sector hoteler és inversament proporcional al nombre d’estrelles de l’establiment en qüestió.

Dos sectors diferents

“El perfil dels aparthotels potser és el que més perjudicat s’ha vist”, apunta a VIA Empresa Xavier Arimont, director de l’Hotel Mas Salvi, de quatre estrelles. L'empresari remarca que aquesta dualitat engloba "dos sectors diferents", ja que "per un costat es troba la casa vacacional i, per l’altre, l’hotel”. De fet, Arimont no nega una "possible competència", però la principal diferència resideix en els serveis que ofereix el sector hoteler com ara el de "recepció, neteja, restauració i atenció personalitzada, que no es poden trobar als Airbnb”.

L'Hotel Mas Salvi a Pals | Cedida
L'Hotel Mas Salvi a Pals | Cedida

Aquesta és també una de les principals conclusions que apunta l’estudi Is It Airbnb or Hotels for Millennials?, realitzat per la consultora LendEDU, que va plantejar la qüestió amb què comença aquest article a 1.849 persones pertanyents a la generació mil·lennista. Malgrat que un 37% dels enquestats va assegurar que l’Airbnb és la seva opció preferida en ser més econòmica, únicament el 26% va afirmar que ha fet servir aquest format d’allotjament. 

Aquest fet es pot explicar amb el factor que segons Arimont diferencia tots dos sectors, ja que un 35% dels enquestats per LendEDU va assegurar que triaria pagar una mica més per allotjar-se en un hotel i disposar dels seus serveis, i un 27% dels enquestats va considerar que les comoditats dels Airbnb són escasses. 

La legislació dels habitatges d’ús turístic: un buit legal?

Malgrat que el factor econòmic té un pes molt important a l’hora de prendre una decisió envers l’allotjament, en ambdós sectors l’interval del preu per nit és molt ampli, tot i que el sector hoteler acostuma a disposar d’uns preus més elevats perquè “té unes despeses i uns costos que l’apartament vacacional no ha d’afrontar”, apunta Arimont, qui afegeix que “els hotelers estem molt regulats en disposar de permisos, llicències i mesures molt estrictes amb el tema alimentari i, en canvi, en el cas dels apartaments hi ha molt descontrol”.

Arimont: “És molt positiu que existeixin diverses opcions al mercat, però hauria d’existir una legislació que faci complir les mateixes garanties als apartaments turístics que al sector hoteler"

En aquest sentit, el director de l’Hotel Mas Salvi considera que “és molt positiu que existeixin diverses opcions al mercat, però hauria d’existir una legislació que faci complir les mateixes garanties als apartaments turístics que al sector hoteler i, d’aquesta manera, jugar en la mateixa lliga”. Una lliga a la qual cal recordar que també hi juguen formats tradicionals com ara els hostals, albergs i càmpings, així com nous formats com ara els Bed and Breakfast que, tal com indica el seu nom, ofereixen llit i esmorzar en una esfera més personal.

Més informació
Les inversions en hotels de luxe es disparen a Barcelona
Els cinc hotels més cars de Catalunya
Els hotels catalans reben 1,2 milions de turistes
Avui et destaquem
El més llegit