El Gremi d’Hotels de Barcelona no preveu penjar el cartell de complet per aquest estiu, però els vaticinis de l’entitat apunten a un 85% d’ocupació a hotels i apartaments turístics. El sector vincula aquest escenari al retorn del turisme internacional i l’alça dels preus. "Tot l'any està sent molt bo i pensem que tindrem un estiu molt bo", assegura Manel Casals, director general del Gremi.
El visitant ha dut a terme un canvi de comportament. Abans es feien les reserves amb un mes o mes i mig d’antelació, però ara gran part de les contractacions es realitzen a última hora, concretament una setmana abans d’iniciar el viatge. “La pandèmia ha fet canviar la forma de reservar del client”, indica Casals. Majoritàriament, el perfil del turista a Barcelona és una persona procedent d’Europa i els Estats Units amb una elevada capacitat de despesa. Pel que fa al mercat asiàtic, aquest àmbit encara no ha tornat a la normalitat, amb l’excepció del turista de Corea del Sud.
En un altre ordre, la patronal catalana d'apartaments i pisos turístics Federatur indiquen també que el primer balanç d'ocupació a Barcelona d'aquest estiu, corresponent al mes de juliol, mostra que la demarcació supera en gairebé deu punts la dada de reserves del conjunt del país. De fet, la situen al 85%, mentre que a la mitjana de Catalunya es queda en un 76% per l'auge d'altres modalitats com els hotels o els càmpings, que van patir més l'efecte de la pandèmia. De cara a l'agost, el sector preveu repetir les dades del juliol amb un 85% de reserves, encara per sota de la dada del 2022. "Barcelona té una incidència molt alta de turisme internacional i intercontinental", destaca el president de Federatur, David Riba. El dirigent afegeix que és precisament aquesta preponderància del viatger estranger i de llarg radi el que exposa la ciutat a les turbulències econòmiques de tercers països que s'han vist afectats per fenòmens com l'auge de la inflació o la pujada dels tipus d'interès.