Ibercaja registra un benefici net de 91,4 milions d'euros entre gener i setembre de 2019, un 26% superior al del mateix període de l'any anterior, gràcies al "vigor" de l'activitat comercial, a la "forta caiguda" dels actius improductius i a l'absència de resultats extraordinaris negatius, ha destacat la companyia. Així ho ha indicat l'entitat financera, en la qual ha detallat que en aquest període ha continuat impulsant la transformació del seu model de negoci i ha mantingut el "dinamisme" de l'activitat amb clients, especialment en recursos gestionats.
Els recursos de l'entitat també han augmentat un 3,3% l'any, gràcies a "la positiva evolució dels actius sota gestió i de les assegurances de vida" que, en conjunt, han representat el 89% del creixement dels recursos l'any. A més, apunta Ibercaja que, per primera vegada en la història de l'entitat, la quota de mercat de fons d'inversió ha aconseguit un 5%, amb un avanç de 20 punts bàsics l'any.
Per part seua, els ingressos recurrents han mantingut la tendència creixent dels últims tres anys i s'han incrementat un 0,6% respecte al mateix període de l'any anterior, fins als 703 milions d'euros, mentre que les despeses recurrents han disminuït un 3,2% interanual i el benefici recurrent abans de sanejaments ha augmentat un 7,7% interanual. En aquest període, l'entitat ha aconseguit reduir els actius improductius un 26,9% i ha generat 85 punts bàsics de capital.
Gestió d'actius
Els recursos de clients totals administrats per Ibercaja han aconseguit els 58.637 milions d'euros al tancament del tercer trimestre de 2019, 1.871 milions més que fa un any, la qual cosa suposa un creixement interanual del 3,3%. Aquesta pujada té a veure amb la bona evolució dels recursos a Madrid i l'Arc Mediterrani, regions en les quals s'incrementen un 5,6%.
El percentatge de recursos de clients augmenta un 3,3% i 3.776 milions d'euros han anat a parar a préstecs i crèdits, el 66% a empreses
A més, els actius sota gestió i assegurances de vida s'han situat en 26.890 milions d'euros, augmentant 1.665 milions d'euros l'any, un 6,6%, pujada que representa el 89% del creixement dels recursos del període. L'entitat ha explicat que el seu model de gestió "orientat al client, basat en l'assessorament, la rendibilitat, la innovació i la qualitat" constitueix un "rellevant avantatge competitiu" en el context actual "marcat per la incertesa respecte al creixement econòmic i uns tipus d'interés en negatiu".
Crèdit a empreses, principalment
Ibercaja ha formalitzat 3.776 milions d'euros en préstecs i crèdits entre gener i setembre, dels quals un 66% ha anat destinat a empreses. La Comunitat de Madrid i l'Arc Mediterrani -Catalunya i País Valencià- han aglutinat un 48% de les noves operacions de préstecs i crèdits al teixit productiu i les famílies. El saldo de finançament acumulat de capital circulant d'aquest segment de clients ha augmentat un 11,3% respecte a setembre de 2018, aconseguint els 5.645 milions d'euros.
COSTOS D'EXPLOTACIÓ
Els costos d'explotació en els nueves primers mesos de l'any han disminuït un 13,7% interanual, a causa de l'absència de despeses extraordinàries. En aquest període de l'any passat, aquesta rúbrica incloïa 55,5 milions d'euros corresponents a l'aplicació de part de l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERE) acordat pel banc amb una majoria dels representants dels treballadors al maig de 2017.
Les despeses recurrents han retrocedit un 3,2% interanual "gràcies a les mesures d'eficiència adoptades". Com a conseqüència de tot això, Ibercaja ha millorat un 23,8% el resultat abans de sanejaments fins a setembre de 2019, aconseguint els 288,7 milions d'euros. El benefici recurrent abans de provisions ha crescut un 7,7% respecte a setembre del passat exercici, fins als 262 milions d'euros.
La gestió activa de la inversió irregular i els nivells de cobertura disponibles, gràcies a les dotacions efectuades en exercicis anteriors, permeten situar el cost del risc en 43 punts bàsics al tancament de setembre.
Menys actius problemàtics
El volum d'actius problemàtics bruts ha registrat una caiguda interanual d'un 26,9% --817 milions d'euros l'any--, situant-se a final de setembre en 2.225 milions d'euros.
El ràtio de mora ha disminuït 209 punts bàsics l'any i se situa en un 4,6%, possibilitant que la taxa de morositat siga 58 punts bàsics inferior a la mitjana del sector. Per part seua, el ràtio de cobertura de l'exposició problemàtica és d'un 51,2%.
Ibercaja ha precisat que la reducció dels actius problemàtics bruts, "gràcies a l'esforç de la xarxa comercial de l'entitat i a la venda de la cartera Ordesa en el segon trimestre de l'exercici", unida al "esforç" en provisions, ha permés que els actius problemàtics nets hagen caigut 391 milions d'euros (-26,5%) i el seu pes sobre actiu total ha baixat fins a un 2,1%, 75 punts bàsics en un any.
Entitat sostenible
Ibercaja ha esgrimit que la generació de capital entre gener i setembre de 2019 ha permés que el coeficient de solvència CET 1 Fully Loaded avanç 85 punts bàsics fins a situar-se en un 11,4% a la fi de setembre i el ràtio de capital total Fully Loaded se xifre en un 15,5%. En termes de Phased In, aquests ràtios se situen en un 12,3 i un 16,4%, respectivament, superant els requeriments SREP per a 2019 (9% i 12,5%) en més de 300 punts bàsics.
Ibercaja també manté una "folgada posició de liquiditat", amb uns actius líquids que suposen un 20,7% de l'actiu total i un sòlid perfil de finançament, representant els depòsits dels clients un 79% del finançament alié brut.
En el marc del seu compromís amb la sostenibilitat, Ibercaja ha obtingut al setembre de 2019 el segell efr concedit per Fundació Més Família, que avala la implicació a generar una cultura en l'organització basada en l'eficiència, la flexibilitat i la responsabilitat i "reforça el compromís" de l'entitat amb les persones. A més, en aquest tercer trimestre de l'any, Ibercaja ha renovat la norma ISO 14001 mediambiental, que certifica l'excel·lència del seu sistema de gestió en aquest àmbit. Així mateix, s'ha adherit al Compromís Empresarial per a una Transició Justa, promogut per la CEOE, que es va presentar en la cimera d'Acció Climàtica de les Nacions Unides el mes d'octubre. En aquest trimestre, també s'ha sumat a l'aliança #CEOPorLaDiversidad, liderada per fundació Adecco i Fundació CEOE, reforçant el model inclusiu, i a la iniciativa 'CEOs call to action', com a compromís amb la sostenibilitat.