• Economia
  • Ibercaja engega el seu pla estratègic descartant fusions i amb un ull a la borsa

Ibercaja engega el seu pla estratègic descartant fusions i amb un ull a la borsa

L'entitat de Saragossa vol seguir sent independent i preveu entrar a borsa el 2022

La presentació del pla estratègic d'Ibercaja. | Cedida
La presentació del pla estratègic d'Ibercaja. | Cedida
Barcelona
15 d'Abril de 2021
Act. 15 d'Abril de 2021

"Estic convençut que el 2023 serem un banc millor, més competitiu i adaptat als nous temps". Així ho assegurava el conseller delegat d'Ibercaja Víctor Iglesias durant la presentació del Pla Estratègic 2021-2023 del banc amb seu a Saragossa. Un pla clau enmig de la crisi del coronavirus en què s'aposta per "créixer en empreses, banca personal i assegurances". I és que com explica Iglesias, és el moment de "superar les assignatures pendents". Això sí, amb una intención segura: descartant cap fusió i seguir mantenint-se independents.

 

Des d'Ibercaja asseguren que la seva estratègia passa per "ser més flexibles, més àgils i més enfocats en la creació de valor per a clients i accionistes". A més, el banc es posa la fita de ser més rendible, amb un retorn sobre el capital (ROTE) el 2023 de més del 7% -el doble del 2020-, per ser "més sostenible com a projecte i més atractiu per als inversors com a futura entitat cotitzada". 

El seu president, José Luís Aguirre, assegura que el pla és "ambiciós" però també "il·lusionant", i considera que "hi ha espai per entitats bancàries mitjanes que siguin lliures de la seva actuació, que estiguin ben capitalitzades i ben gestionades, amb estructures de costos ajustades i especialitzades en segments de negoci amb recorregut". 

 

El banc espera sortir a borsa el proper exercici i seguir mantenint la independència

Un ull posat a la borsa

Un dels clars objectius de l'entitat és sortir a borsa "a finals del 2021 o principis del 2022" com a via per reduir del 88% al 40% la participació de la seva fundació, quelcom que ha de fer per obligació del govern espanyol. Tot i que no s'espera, doncs, que cotitzi fins el proper exercici, Iglesias assegura que ja fa dos anys que a Ibercaja ho tenen tot a punt per fer el salt a borsa. Si bé és cert que són moments complicats per cotitzar, l'entitat creu que a finals del 2021 o principis del 2022 hi haurà oportunitats millors i es reprendrà la iniciativa "tan bon punt hi hagi una finestra". 

De fet, Ibercaja té fins la fi de 2022 per poder fer el salt a borsa, després que el govern espanyol concedís al banc un any més per reduir les participacions de la seva fundació, degut a les contingències per la pandèmia de coronavirus. De totes maneres, si no es donés l'oportunitat adequada per fer el salt, l'entitat "té altres opcions per fer la desinversió obligada de la fundació" tot i que asseguren que "l'opció preferida és fer-ho amb la sortida a borsa". 

"Estem totalment preparats per cotitzar quan les circumstàncies del mercat ho aconsellin"

En paraules del conseller delegat, "fa temps que ho tenim tot llest. Vam preparar al banco de manera exitosa per poder sortir a Borsa, vam recórrer totes les etapes per sortir al mercat. El març de 2020, estàvem just en el punt d'abordar l'última milla, que era la presentació a Madrid a inversors internacionals". Així doncs, "estem totalment preparats per sortir quan les circumstàncies del mercat ho aconsellin", ha assegurat.

Descartant fusions

Aguirre té clara una cosa: no es planteja cap tipus de fusió o integració amb cap altre banc, malgrat la insistència dels tècnics. Quelcom cada vegada més complicat en la voràgine de fusions i absorcions bancàries del moment, però el president de l'entitat assegura que encara "hi ha un espai per entitats bancàries mitjanes". De fet, aquesta és la idea del seu pla estratègic: "consolidar el projecte propi i independent", segons assegura el seu conseller delegat, alhora que recorda que Fundació Ibercaja -la principal accionista del banc- celebrarà els 145 anys d'existència el mes vinent. 

"No estem pensant en cap operació corporativa, no està en el nostre full de ruta"

Així doncs, no està en els seus plans la no-continuïtat d'Ibercaja. "No estem pensant cap operació corporativa, no està en el nostre full de ruta ni en el nostre pensament", explica Iglesias. A més, segons el conseller delegat, Ibercaja es pot arribar a beneficiar de les fusions de CaixaBank amb Bankia o la d'Unicaja amb Liberbank per poder captar nous clients que vinguin d'aquests bancs, principalment empreses.  

Així ho ha remarcat també el president de l'entitat, qui assegura que Ibercaja "complirà amb tots els paràmetres per seguir en solitari gràcies a les seves fortaleses històriques", això sí, sempre apel·lant la "prudència en la presa de decisions" i la seva expansió a Madrid i l'Arc Mediterrani.  

Assignatures pendents i objectius principals

Així doncs, amb aquest pla ambició Ibercaja encara un bienni que vol acabar amb una rendibilitat (ROTE) de més del 7%, la seva ràtio de capital CET 1 fully loaded per sobre del 12,5% i una ràtio d'actius improductius per sota del 5%. A més, el seu projecte també passa per repartir en dividend un pay out del 50%, una vegada que el BCE aixequi el veto a la remuneració a l'accionista. Ara el dividend va en la seva gran majoria destinat a la fundació, però quan iniciï la seva cotització haurà de repartir-lo amb la resta d'inversors.

Alhora, entre les seves principals metes preveu multiplicar per 1,5 les captacions de nous clients en banca personal i privada, així com assolir un 23% més de clients vinculats en banca d'empreses. En conseqüència, augmentar en 50 punts bàsics la quota de crèdit en empreses; créixer el 8% anual en gestió d'actius (fons d'inversió, plans de pensions i united-link); i un 6% la cartera d'assegurances de risc. Tot, però, en solitari.