És possible que quan llegeixis aquest article, estiguis estirat a la sorra de la platja, descansant sota l’ombra d’un arbre centenari al Pirineu o sentint el trencar de les onades tot passejant per la coberta d’un imponent creuer. Ja fa mesos que l’estiu ha arribat i mig país se n’ha anat de vacances. A la borsa, però, els números segueixen tintant-se de vermell i verd cada dia. “Se sent a dir que l’estiu és una època de poca inversió però la realitat és que, allà dins, les coses no s’aturen mai”, assenyala José Antonio Madrigal, director d’Eurekers, la plataforma de formació borsàtil internacional amb la comunitat d’inversos particulars més gran d’Europa. De fet, durant l’any, els inversors esperen amb candeletes els mesos de juny, juliol i agost. No és que vulguin marxar de vacances com fa tothom, sinó que volen que arribi el repartiment de dividends.
“Com a tot arreu, a la borsa baixa el volum de feina a l’estiu, però sempre hi ha feina per fer -insisteix també Armando Platero, membre del broker majorista DEGIRO, especialitzat en inversors particulars-. I, a l’estiu, se’ns gira feina amb els dividends”, concreta. De fet, aquest 2019, quan encetem el mes de setembre i tots anem tornant a la rutina, els especialistes calculen que les cotitzades de l’Ibex 35 ja hauran repartit una pluja de 7.700 milions d’euros en divdiends. Si el pronòstic es compleix, es tractarà d’un 8% més que els milions que ja es va repartir l’any passat el selectiu espanyol i que farà un 8% més feliços els petits inversors de casa nostra, que els agrada especialment rebre la seva petita renda en forma de dividend.
Però, què és un dividend? Diccionari de termes borsàtils en mà, un dividend és la part del benefici que es reparteix entre els accionistes d’una companyia. Dit en altres paraules, és la remuneració que rep l’inversor pel fet de ser propietari de la societat. “Ras i curt, són la part dels beneficis generats per la companyia que es paguen a l’accionista”, explica Platero. Això sí: cal tenir present que la quantitat varia depenent dels resultats anuals que hagi obtingut l’empresa, de les decisions del seu consell d’adminsitració, de la junta d’accionistes i, especialment, de la política de dividends que marqui la companyia.
Aquest estiu, algunes de les empreses de l’Ibex 35 que han abonat uns dividends més sucosos han estat Iberdrola (1.300 milions), Endesa (1.058 milions) i Repsol (790 milions), tres energètiques amb un bon grapat d’accionistes cadascuna. Era esperable. La sorpresa, però, ha estat l’aerolínia IAG, que ha aconseguit enfilar-se ben amunt al rànquing desembutxacant-se més de 1.000 milions d’euros. Concretament, el hòlding aeri amb marques com Iberia i British Airways va repartir 1.315 milions a principis de juliol, un 25% més que l’any anterior.
Guiar-se pels dividends és la clau per invertir bé?
“Cada inversor ha de llegir aquestes dades com prefereixi”, explica Platero. Per l’expert, el panorama és complex i caldria analitzar l’escenari companyia per companyia. “Invertir en una empresa que reparteixi molts dividends no significa que sigui una bona inversió, de la mateixa manera que invertir en una companyia que en reparteixi pocs tampoc vol dir que sigui una mala jugada”, puntualitza. Però els dividends poden ser un bon indicador per saber on invertir i on no fer-ho. “Cada inversor busca sempre maximitzar el benefici i fixar-se en la rendibilitat per dividend pot ser una bona estratègia”, comenta. Això sí, llença un advertiment: “Sempre que s’inverteixi cal tenir clar on ens estem ficant”, avisa.
Madrigal: "Si una acció de la meva empresa val 10 euros i demà en reparteixo 1 en forma de dividend, el valor a la borsa de la meva companyia baixarà fins els 9"
Malgrat que el repartiment de dividends sigui un dels períodes més esperats de la borsa a Espanya, no tothom n’és fan. “Seré brusc, directe i clar -adverteix José Antonio Madrigal abans de fer una pausa per crear suspens-. Són una presa de pèl i una manera d’entabanar la gent”, diu taxatiu. Pel director d’Eurekers, tan sols serveixen per fer perdre diners a l’accionista i valor a l’empresa. En posa un exemple. “Si una acció de la meva empresa val 10 euros i demà en reparteixo 1 en forma de dividend, el valor a la borsa de la meva companyia baixarà fins els 9 -explica-. La teoria diu que jo, com a accionista, hauria de seguir tenint els 9 euros que val l’empresa i l’euro que m’he quedat com a dividend, però no és així”, revela. I resol l’enigma: si es suma la comissió que es queda el bròker i la retenció del 21% que en fa Hisenda, després del repartiment de dividends “no es segueix tenint 10 euros sinó uns 9,60 a tot estirar”.
Però, si és així, per què a Espanya tothom espera amb candeletes el repartiment de dividends? Madrigal ho té clar: per culpa de la inculutra financera. “Qualsevol persona que s’aturi a pensar què és un dividend entendrà que no és gens atractiu”, explica. Per l’expert, en comptes de repartir dividends les empreses haurien d’utilitzar els diners per comprar noves companyies. “D’aquesta manera, s’estalviarien pel moment haver de pagar impostos i podrien treure més rendiment als milions d’euros de benefici”, explica.
Sigui com sigui, quan s’acabi l’estiu, les butxaques dels inversors estaran una mica més plenes i, la gran majoria, ja tindran els ulls fixats en el proper període de repartiment de dividends.