La crisi sanitària de la covid-19 ha tingut un fort impacte en l’economia i en el teixit empresarial català. Com a conseqüència d’aquesta pandèmia mundial, autònoms, pimes i entitats han vist reduïda la seva activitat i com perillaven els seus negocis, plans estratègics i llocs de treball. El sector del comerç ha estat un dels més afectats, amb el tancament temporal de botigues i la reobertura amb condicions per respectar les mesures de seguretat i prevenció.
Per tal de fer front a les necessitats de liquiditat de les empreses i també preservar els llocs de treball, l’ICF ha activat, des de l’esclat de la crisi, múltiples solucions de finançament que en total sumen 1.100 milions d’euros en forma de préstecs i avals amb un doble objectiu: finançar el circulant i assegurar la feina dels treballadors i treballadores.
Abacus Cooperativa és una de les empreses que ha rebut el suport financer de l’ICF per pal·liar els efectes negatius de la pandèmia. En concret, ho ha fet a través d’un préstec amb Caixa d’Enginyers que l’ICF ha avalat a través de la seva línia ICF Crèdit COVID-19 (Avals).
Abacus va néixer el 1968 amb la voluntat de facilitar l’accés a productes de qualitat per a l’educació, la cultura i l’oci. Ho fan a través d’una extensa gamma de productes i serveis culturals i educatius, dinamitzant el territori amb activitats per tota la comunitat i promovent experiències i consums sostenibles en l’àmbit cultural, educatiu i d’oci.
Actualment, l’empresa compta amb un total de 50 establiments, la majoria d’ells a Catalunya. La covid-19 va provocar el tancament temporal de les seves botigues i, tot i que la seva estratègia digital els ha permès continuar l’activitat, no ha compensat el tancament de botigues. El director general d’Abacus Cooperativa, Miquel Àngel Oliva, ha explicat que “el préstec de Caixa d'Enginyers avalat per l’ICF ens ha donat l’impuls necessari per fer front a una situació molt difícil de tirar endavant”.
L’ICF, com a banca pública de Catalunya, continua fent costat al teixit econòmic per tal de finançar projectes que permetin construir un futur sostenible en què el creixement i la innovació siguin eixos vertebradors de l’economia i les empreses. Des de l’esclat de la pandèmia, ha finançat més de 1.500 emprenedors, pimes i entitats afectades per la covid-19.