• Economia
  • L'ICF finança menys empreses però amb més diners

L'ICF finança menys empreses però amb més diners

L'entitat pública concedeix 643,8 milions d'euros a 1.195 companyies durant el 2017, entre les quals Wallapop, Glovo o Housfy

Josep Ramon Sanromà és el conseller delegat d'ICF | ACN
Josep Ramon Sanromà és el conseller delegat d'ICF | ACN
ACN
Barcelona
07 de Maig de 2018
Act. 07 de Maig de 2018

L'Institut Català de Finances (ICF) ha concedit crèdits a 1.195 empreses durant el 2017, un 17% menys que l'any anterior. Tot i això, l'import de les operacions concedides ha augmentat fins als 643,8 milions d'euros, un 13% més. El 96% de les empreses finançades segueixen sent pimes o emprenedors, però cada cop hi ha menys petites empreses que acudeixen a l'entitat pública perquè, a diferència dels anys de la crisi, ara els és més fàcil trobar finançament a través de la banca comercial.

 

"Si el troben, ja no busquen alternatives", ha explicat el conseller delegat de l'ICF, Josep-Ramon Sanromà, en roda de premsa. En canvi, el volum dels préstecs concedits ha pujat perquè "s'ha focalitzat l'activitat a transformar la indústria del país, com la indústria 4.0 o la innovació".

Entre els productes destinats a aquests sectors clau de l'economia catalana, destaquen la línia de préstecs ICF Eurocrèdit, cofinançada amb Fons Feder, per impulsar la innovació de les pimes catalanes (22 operacions per valor de 10 milions d'euros durant el 2017); els préstecs ICF Indústria 4.0, destinats a empreses industrials enfocades a transformar-se i innovar (23 operacions valorades en 52 milions d'euros); i la línia ICF Crèdit, per finançar inversió i circulant pel conjunt d'empreses i entitats (244 milions en 121 operacions).

 

En total, l'ICF ha signat 1.916 operacions de préstec o aval, de manera que hi ha empreses que tenen diversos productes contractats amb l'entitat pública. A tot plegat, queda afegir que el finançament a empreses ha contribuit a crear o mantenir 73.662 llocs de treball. 

Barcelona, al capdavant

Per àrees geogràfiques, Barcelona i la seva àrea d'influència concentren la major part del volum de la inversió (530,2 milions d'euros amb 1.320 operacions).

Segueix Girona, amb 44,6 milions d'euros i 139 operacions; la Catalunya Central (22,5 milions d'euros i 165 operacions); Tarragona (14,9 milions i 99 operacions); Lleida (12,3 milions i 113 operacions); Terres de l'Ebre (4,9 milions i 19 operacions) i l'Alt Pirineu i l'Aran (1,2 milions d'euros i 16 operacions).

A l'exterior s'han fet 45 operacions valorades en 13,2 milions d'euros.

Capital risc de 22,4 MEUR

L'ICF també es va comprometre amb 22,4 milions d'euros en fons de capital risc que inverteixen en empreses catalanes de nova creació o pimes en creixement, un 10% més que l'exercici anterior. Actualment, l'entitat pública de finançament participa en 31 instruments de capital risc i hi ha compromès un volum global de 157 milions d'euros que han contribuït a mobilitzar 1.400 milions d'euros d'altres inversors. 

L'entitat també gestiona dos fons propis: Capital Expansió i Capital MAB. Durant el 2017, ha invertit mitjançant aquests fons en quatre empreses per un import de 3,6 milions d'euros. A més, l'entitat també disposa d'una línia de conversió amb inversors privats per a empreses de nova creació, mitjançats préstecs participatius. El 2017, a través d'aquesta línia, l'entitat va finançar 16 'start-ups' per un import global de 2,5 milions d'euros. 

L'ICF ha concedit finançament a diverses companyies de l'ecosistema digital com Wallapop, Deliberry, Housfy, Glovo, Scytl o Lleida.net. També a diverses empreses de les ciències de la salut com Oryzon o Ab-biotics, entre altres. 

"Cap petició d'amortització"

Les principals agències de qualificació creditícia van rebaixar la nota del deute de la Generalitat a finals de l'any passat per la situació política, però això no ha afectat el dia a dia de l'ICF. Segons Sanromà, no hi ha hagut "cap petició d'amortització anticipada de deute", malgrat que les companyies ho podrien fer si volguessin d'acord amb el contracte que van signar en el seu dia amb l'entitat pública.

"Quan l'inversor es mira la nostra situació patrimonial queda molt tranquil", ha assegurat. Tot i això sí que hi ha hagut trucades, ha reconegut, per preguntar sobre "informacions puntuals". D'altra banda, Sanromà ha explicat que el 155 els ha afectat "poc". "Només en que ens hem de coordinar un cop a la setmana en una conferència de setmana". En el seu cas, el contacte és amb el president de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO).

L'ICF va tancar el 2017 amb uns beneficis nets de 15,1 milions d'euros, que es destinaran íntegrament a reserves. Els resultats són els millors de la història de l'entitat i es deuen al fet que "s'ha alliberat alguna provisió que no era necessària", ha explicat Sanromà. Pel conseller delegat, els beneficis de l'ICF haurien d'estar entre els 8 i els 12 milions d'euros. Sanromà ha afegit que l'entitat està sanejada. De fet, la ràtio de cobertura del 2017 va ser del 97,7% i en aquest primer trimestre del 2018 ha arribat a ser del 100%. L'any passat es va registrar un coeficient de solvència del 38,8% i una ràtio de mora del 9,5%.