L’economia catalana va créixer un 3,9% en el tercer trimestre respecte del mateix període de l’any passat i un 0,9% en comparació amb els tres mesos anteriors. L’Idescat, l’institut d’estadística de la Generalitat, ho ha publicat aquest divendres i d’aquesta manera ha revisat una dècima a l’alça les xifres avançades a principis de novembre. Les dades del Producte Interior Brut (PIB), que mesuren l’activitat econòmica, constaten que el creixement anual de Catalunya es va situar cinc dècimes per sobre de la mitjana espanyola (3,4%, segons les dades avançades de l’INE) i dos punts i nou dècimes més que la zona euro (1%). Els serveis van impulsar la bona marxa de l’economia, amb un increment anual del 4,7%.
Per activitats, les que van mostrar un major creixement van ser les agrupades dins del comerç, transport i hostaleria (5,4%), que van doblar la xifra registrada en el trimestre anterior (2,7%). Cal tenir en compte que els mesos entre juliol i setembre coincideixen amb la temporada turística.
Per activitats, les que van mostrar un major creixement van ser les agrupades dins del comerç, transport i hostaleria (5,4%)
En canvi, la indústria va mostrar una taxa de variació anual del 4,2%, un punt inferior a la del trimestre anterior (5,2%). Dins d’aquest sector, va ressaltar l’activitat farmacèutica i alimentària. També es va moderar l’augment de la construcció, que va situar la millora interanual en el 2,8%, dues dècimes per sota del trimestre anterior (3%). En canvi, el sector agrari, va registrar una variació del 14,4%, significativament per sobre del segon trimestre (10,8%).
El creixement del PIB del 3,9% suposa cinc dècimes per sobre de la taxa anual registrada en el segon trimestre. Pel que fa a la xifra trimestral, de l’1%, representa un retrocés de dues dècimes en comparació amb els tres mesos anteriors (1,2%).
L’Idescat ha detallat que l’augment del PIB durant el tercer trimestre s’explica principalment per l’increment de la demanda interna (3,9%), amb especial rellevància del consum de les administracions públiques (6,7%) i la inversió (4,6%). Ressalten també les exportacions, que van presentar una variació interanual del 3%, vuit dècimes més que el trimestre anterior (2,2%).