• Economia
  • Iglesias defensa que les nacionalitzacions són “perfectament possibles”

Iglesias defensa que les nacionalitzacions són “perfectament possibles”

“La pandèmia ha posat sobre la taula el fracàs d’un sistema de deslocalitzacions”

El vicepresident Pablo Iglesias a la sessió de control. | EP
El vicepresident Pablo Iglesias a la sessió de control. | EP
ACN
Madrid
28 de Maig de 2020

El vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, ha recordat aquest dijous que les nacionalitzacions “són perfectament possibles a la Constitució espanyola” i “no són necessàriament d’esquerres” tot recordant que Bankia va ser nacionalitzada pel govern del PP. Després de l’anunci de tancament de les plantes de Nissan, Iglesias ha afirmat que a hores d’ara queda clar que “cal reconstruir la indústria al conjunt de l’Estat”. Iglesias també ha defensat la necessitat d’incrementar la recaptació amb “polítiques fiscals expansives” per afrontar la factura del covid-19 tot recordant que els països europeus recapten una mitjans de 7,4 punts més del PIB. En aquest sentit, ha apostat de nou per la creació d’un impost a les grans fortunes.

Iglesias ha fet aquestes manifestacions a la comissió per a la reconstrucció del Congrés on ha recordat que “la pandèmia ha posat sobre la taula el fracàs d’un sistema de deslocalitzacions” que provoca “debilitat davant els mercats especulatius”. “Això no pot passar mai més”. “si les pandèmies són la nova realitat, una democràcia avançada ha de disposat d’instruments per combatre-la” sense haver de conviure amb la “pirateria” dels mercats.

El vicepresident espanyol ha interpel·lat directament el PP, a qui ha emplaçat a admetre que “es van equivocar” en la seva gestió de la crisi del 2008. “Crec que hi ha un consens a Espanya que les retallades de més de 7.000 milions d'euros a la sanitat pública i les privatitzacions que van perpetrar van ser decisions equivocades que ens van afeblir per afrontar situacions com aquesta, i avui tothom té clar que no es poden permetre atacs com aquest”.



També ha criticat la “política de deslocalitzacions de la indústria” que al seu entendre va anar de la mà d’un model “de baix valor productiu” basat en “l’especulació”. Un model, ha “debilitat” Espanya a l’hora de produir materials bàsics com respiradors. En aquest marc ha retret el PP les retallades en la dependència i la privatització que va condemnar els professionals “a la precarietat”. Cal, ha dit, un sistema de cures a la dependència “públic”.

El líder de Podem també ha apostat per “polítiques fiscals expansives” per “protegir la gent i el teixit econòmic”. Ara, ha afirmat, cal “invertir” per “eficiència econòmica”. En aquest marc ha afirmat que cal “reconstruir la justícia fiscal” i dotar l’Estat “d’instruments de recaptació eficaços tal com marca la Constitució”. Es tracta, ha dit de deixar enrere les “amnisties fiscals”, la supressió d’impostos als més rics i els privilegis que permeten a les grans empreses aportar menys del que correspondria.

Ha recordat que si l’Estat es vol acostar als països nòrdics en prestacions i a la mitjana de la pressió fiscal de la UE, que recapten 7,4 punts més del PIB, cal incrementar la recaptació. “Si volem ser patriotes de veritat, i no només patriotes de polsera, cal acostar-nos a ells en el que es refereix a justícia fiscal”. Per aquest motiu ha defensat que es creï “una taxa de reconstrucció”, que ha equiparat a “un impost a les grans fortunes” perquè “els qui més tenen puguin expressar la seva solidaritat amb la pàtria”. Cal, ha dit, un sistema fiscal “més progressiu que ens permeti afrontar la reconstrucció”.