Impactarà la Copa Amèrica a Barcelona com ho van fer els Jocs Olímpics del 92?

Les decisions que es prenguin durant la celebració de la Copa, entre el 22 d'agost i el 27 d'octubre a Barcelona, marcaran el rumb de la ciutat, des de l'urbanístic fins a la percepció internacional del territori

La 37a edició de la Copa Amèrica de Vela tindrà lloc al voltant del Port Vell i al llarg de la platja, fins al Port Olímpic | iStock La 37a edició de la Copa Amèrica de Vela tindrà lloc al voltant del Port Vell i al llarg de la platja, fins al Port Olímpic | iStock

Fa exactament 173 anys que es va inaugurar la Copa Amèrica de Vela, el campionat de navegació més destacat a escala mundial i el trofeu internacional de major antiguitat. L'edició número 37,  tindrà lloc a la platja de la ciutat comtal entre el 22 d'agost i el 27 d'octubre d'enguany. Així doncs, Barcelona destacarà com l'única ciutat que ha acollit els tres esdeveniments esportius de major impacte econòmic a escala mundial: els Jocs Olímpics el 1992, la Copa del Món de Futbol el 1982, i ara la Copa Amèrica de Vela. Les decisions que es prenguin durant la celebració de la Copa marcaran el rumb de la ciutat, des de l'urbanístic fins a la percepció internacional del territori. Aquesta cita històrica -a 63 dies del seu inici-  amb un impacte econòmic estimat de 1.200 milions d'euros, serà recordada i analitzada durant dècades, segons molts especialistes.

Els organitzadors han triat Barcelona per les seves notables instal·lacions portuàries, la varietat d'espais disponibles per a la competició i la seva destacada trajectòria en l'organització de grans esdeveniments esportius. La ciutat comtal va competir amb ciutats d'Irlanda i Aràbia Saudita, mentre que a Espanya, Màlaga també aspirava a acollir aquest prestigiós esdeveniment.

La transformació del port cap a la Copa Amèrica

David Pino, el director del Port Vell
David Pino, el director del Port Vell | EP

David Pino, el director del Port Vell, té un paper crucial en els preparatius per a la celebració de la Copa Amèrica a Barcelona, centrant-se a executar una sèrie d'iniciatives i projectes destinats a "obrir més el port a la ciutat". Aquests inclouen l'obertura del Moll de Barcelona, la renovació del Moll de Pescadors i la creació d'un centre d'innovació als Tinglados de Sant Beltrán, entre d'altres. En declaracions a VIA Empresa, Pino destaca que la diferència amb edicions anteriors rau en la transformació d'espais existents en lloc de construir des de zero per albergar les bases dels sis equips participants.

La diferència amb edicions anteriors rau en la transformació d'espais existents en lloc de construir des de zero

Optar per la rehabilitació i transformació en lloc de la construcció és més econòmic i sostenible, segons indica Pino. A més, subratlla que tant el Port de Barcelona com l'Ajuntament de Barcelona comparteixen la visió de no només obrir les platges, com va passar en els Jocs Olímpics, sinó també de fomentar l'accés al mar i totes les activitats relacionades, especialment aquelles que promouen l'economia blava.

Barcelona s'obre a la ciutadania 

Aurora Catà, vicepresidenta de l'America's Cup Event Barcelona| Europa Press
Aurora Catà, vicepresidenta de l'America's Cup Event Barcelona| EP

Aurora Catà, vicepresidenta de l'America's Cup Event Barcelona, reafirma la visió de Pino que l'esdeveniment sigui accessible per a tothom, participatiu i gratuït. El Moll de la Fusta oferirà una àmplia oferta cultural i musical, tot de forma gratuïta. "Barcelona va entendre molt bé que aquest era un dels valors importants", afirma Catà a VIA Empresa. D'altra banda, Pino destaca alguns aspectes significatius: "amb la reforma del Moll de Barcelona i la seva obertura a la ciutadania, s'estableix un avenç important. El servei de bus nàutic, una nova mobilitat interna al port, serà permanent, no només durant la Copa Amèrica. La renovació del Moll de Pescadors no només posa en relleu el sector pesquer, sinó que també es converteix en un espai de reflexió sobre el mar. A més, el projecte de la Nova Bocana representa la culminació de tots aquests esforços".

Tot això es tradueix en l'obertura de nous negocis i empreses que es vinculen amb l'impuls de la Copa Amèrica. "Aquests negocis han estat innovadors, han establert noves línies de treball i han introduït nous temes de sostenibilitat. En la meva opinió, això posicionarà Barcelona com una nova capital nàutica, marítima, portuària i d'economia blava que tots desitgem veure prosperar", afirma el director del Port Vell.

Pino (Port Vell): "Això posicionarà Barcelona com una nova capital nàutica, marítima, portuària i d'economia blava que tots desitgem veure prosperar"

La zona del Port Vell està sotmetent-se a una renovació amb 20 projectes que requereixen una inversió de 86 milions d'euros. El procés està duent-se a terme mitjançant una col·laboració público-privada liderada per l'Autoritat Portuària de Barcelona, els concessionaris del Port i l'empresa gestora del World Trade Center, segons un informe encarregat per la Fundació Barcelona Capital Nàutica i realitzat per la Universitat Pompeu Fabra.

Previsions de 2,5 milions de visitants

Tot i que els efectes en el turisme dels Jocs Olímpics no van ser immediats, aquest esdeveniment del 1992 van suposar un canvi significatiu per al turisme a Barcelona. Es repetirà aquest mateix impacte amb la celebració de la Copa Amèrica de Vela? Durant el desenvolupament de l'esdeveniment, s'estima que hi haurà la presència de 2,5 milions de visitants. L'última edició del campionat de vela, celebrada a Auckland (Nova Zelanda), va atraure 800.000 persones a la ciutat i va reunir un total de 941 milions d'espectadors.

Segons l'informe de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), els costos associats a la celebració de la Copa Amèrica arriben als 1.115 milions d'euros. D'aquesta xifra, 195 milions es destinen a inversions i organització, 231 milions cobreixen les despeses dels equips participants i 689 milions corresponen als costos generats pels visitants.

Els costos associats a la celebració de la Copa Amèrica arriben als 1.115 milions d'euros

En relació amb l'ocupació hotelera i les despeses d'allotjament, per als qui busquen gaudir de l'espectacle de la competició amb les millors vistes, els hotels situats al davant del mar de Barcelona, com el W Barcelona o l'Arts, ofereixen panoràmiques úniques de l'esdeveniment. Reservar una habitació al mes d'agost resulta més econòmic que durant les etapes finals de la competició de vela, del 13 al 20 d'octubre.

Barcelona navega cap a la igualtat

Coraline Jonet, directora de l'equip Youth & Women's America's Cup | Mireia Comas
Coraline Jonet, directora de l'equip Youth & Women's America's Cup | Mireia Comas

Tot i que la vela sovint és molt masculinitzada, Barcelona i la Copa Amèrica de vela estan preparant una fita històrica amb la primera regata femenina, la Puig Women's America's Cup, que se celebrarà del 5 al 13 d'octubre. Coraline Jonet, directora de l'equip Youth & Women's America's Cup de l'Alinghi Red Bull Racing, que competirà a la Copa Amèrica, ha explicat a la jornada Talking About: Being a Woman in a Men’s World organitzada per Juno House i VIA Empresa que només el 12% dels entrenadors en el sector de la vela són dones. Això destaca la importància de les quotes per fomentar la participació femenina en les competicions.

Així, la Puig Women's America's Cup no només promet emocionants competicions al mar, sinó que també representa un pas significatiu cap a un futur més inclusiu i divers en el món de la vela.

Més informació
El dilema 'millennial': casament o hipoteca?
Specialisterne: transformant l'empresariat amb diversitat i inclusió laboral
Els 'influencers': una nova aspiració per als joves que creix a doble dígit
Les dones als consells d'administració: 40 anys fins a arribar al 40% que recomana Europa
Dàlia, la startup catalana que trenca els tabús de la salut íntima de la dona
Coparentalitat: pares compartits, despeses compartides
Avui et destaquem
El més llegit