"El Barça és un motor econòmic de primer nivell". Així defineix el seu president, Josep Maria Bartomeu, el club que lidera que, mèrits esportius a banda, va molt més enllà del joc en estat pur. Que el FC Barcelona és un dels millors clubs i més seguits del món ja és sabut -tot i que aquesta no està sent la millor de les seves temporades-, però poques vegades es parla de l'impacte econòmic que genera sobretot a Barcelona, però també a Catalunya, a la resta de l'Estat i arreu del món. Bartomeu ha presentat a la seu de Foment del Treball i, juntament amb PwC, l'informe econòmic de l'entitat, que treu a la llum que el club contribueix a la riquesa de la capital catalana amb 1.191 milions d'euros, que representa l'1,46% del PIB de la ciutat. Abans, però, ha anunciat que s'incorporava a la patronal catalana perquè "creiem que hem d’aportar el nostre coneixement i poder-lo compartir amb altres entitats".
Foment s'ha omplert de gom a gom de diverses personalitats, entre elles, els expresidents del Barça Joan Gaspart (juliol 2000-febrer 2003) i Enric Reyna (febrer 2003-maig 2003), el president d'Abertis, Salvador Alemany, el president de Trea Capital i Banco Mediolanum a Espanya, Carles Tusquets, l'exlíder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida o l'exregidor del PP a l'Ajuntament de Barcelona i advocat, Alberto Fernández Díaz; entre moltísimes altres. La crème de la crème de les grans empreses catalanes més representatives i dels sectors més influents de Catalunya s'ha reunit per presenciar l'acte liderat pel president de Foment, Josep Sánchez Llibre. El missatge ha estat molt clar i és que, com dicta el seu lema, el Barça és més que un club i, per tant, la seva activitat econòmica ens afecta a tots per tot el que genera pel territori.
El missatge, però, igual no ha estat gaire clar perquè la sala contigua a l'auditori de la seu de Foment del Treball -on s'ha celebrat l'esmorzar- s'ha omplert de premsa esportiva (i poca d'econòmica), presumiblement per provar de fer parlar al president del club. En acabar la presentació, els diferents mitjans s'ha aglomerat a les portes del saló a veure si aconseguien atrapar alguna declaració de Bartomeu, però ha estat pràcticament impossible.
Després de minuts d'espera -i d'haver hagut de seguir la presentació a través d'un plasma-, el president del Barça ha sortit esquivant la premsa en direcció a formalitzar la seva adhesió a la patronal catalana. "Hem arribat a un acord per integrar-nos com a socis a Foment perquè creiem que hem d’aportar el nostre coneixement i poder-lo compartir amb altres entitats", ha apuntat Bartomeu, al mateix temps que ha subratllat que el Barça té un efecte multiplicador" que ha de continuar revertint en beneficis econòmics per a la ciutadania i per tots els sectors del país.
Una marca molt top al món
Després de recordar que el club "és la primera marca esportiva del món", Bartomeu ha assegurat que el creixement del Barça "s’ha accelerat" en els darrers anys. Això es tradueix en xifres estel·lars: 1.191 milions d'euros del PIB de Barcelona, prop de 19.500 llocs de feina -el 2,65% de l'ocupació de la ciutat comtal- i 366 milions d'euros de recaptació fiscal. L'informe, elaborat per PwC, apunta a més que el club "es consolida com un dels agents transversals i dinamitzadors amb impacte diferencial i en multitud de sectors" més enllà del que és purament esportiu com, per exemple, el turisme -amb 1,43 milions de pernoctacions l'any passat-, l'hostaleria, el transport, els mitjans de comunicació, la televisió de pagament o els jocs i les apostes. Sectors que han ascendit a 180 milions d'euros durant aquesta última temporada. Dit d'una altra manera, dels 2.040 milions d'euros que genera, quasi 1.040 milions provenen d'aquí.
Bartomeu: "El Barça és un club que també es preocupa per Catalunya, pels llocs de treball i per continuar creixent"
El soci responsable de PwC a Catalunya i Andorra, Ignacio Marull, que ha presentat les xifres de l'informe, ha recordat que "el FCB és un club obert al món on hi treballen proveïdors de fora de l’Estat espanyol i és generador de riquesa econòmica també fora". L'entitat ha incrementat en quatre anys un 31% la seva activitat econòmica. Una activitat econòmica que sobretot beneficia Barcelona, però també a tot Catalunya. L'impacte total al territori durant aquesta darrera temporada ha estat de 1.400 milions d’euros i ha ajudat a crear més de 23.500 llocs de feina, el 0,69% de la població catalana. Això demostra que, com diu Bartomeu, el Barça és un club "que també es preocupa per Catalunya, pels llocs de treball i per continuar creixent".
A més, 180 milions d'euros del total que ingressa l'FCB venen del terreny digital perquè, ha assenyalat el president del club, "el món es mou cap aquí i el Barça també". Bartomeu ha continuat la frase fent mitja broma i dient que "això és menys conegut perquè parlem de l’activitat esportiva i de si canviem d’entrenador o no", però poc es comenta l'evolució de l'entitat en tots els aspectes i la seva adaptació a la revolució digital. "Això està damunt la taula perquè el nostre interès no és que el Barça creixi, sinó que creixi la indústria de l’esport perquè llavors creixerà el FC Barcelona", ha subratllat. No era el tema, però poc vol a sentir parlar Bartomeu del joc del Barça aquesta temporada i de la destitució d'Ernesto Valverde després de caure eliminats a la Supercopa d'Espanya contra l'Atlético de Madrid, així com del nou entrenador, Quique Setién.
La casa gran de l'esport català
Precisament per això també s'han sumat a Foment del Treball. En paraules de Bartomeu, "si estem dins, ens donarà millors consells perquè creixi aquest món de l’esport". Llibre els ha donat la benvinguda posant especial èmfasi en el recorregut històric tant del Barça com de la patronal. El club té 120 anys d'història, Foment quasi 250; i, com ha posat damunt la taula, la patronal representa "quasi el 72% del PIB català i el 90% de les exportacions del nostre país". De fet, el president de la patronal catalana ha aplaudit l'FCB perquè, "malgrat que l’activitat principal del Barça és el futbol, crec que és molt encertat poder tenir la visió d’incorporar a Foment no només la indústria de l’esport, sinó tot el que es deriva d’això".
"Sereu una part partícipa de Foment, que també serà la casa gran de l'esport català", els ha fet saber Llibre, després que Bartomeu anunciés que, en el camí digital i més concretament dels eSports, "el pas següent és comprar una franquícia, un altre equip" per així "arribar als joves d'una altra manera". Ho ha dit així perquè fins ara el FC Barcelona ha estat un dels clubs esportius que més ha esquivat la qüestió en considerar que no volen participar en "jocs violents, que són el 80%".
Llibre: "És molt encertat tenir la visió d’incorporar a Foment no només la indústria de l’esport, sinó tot el que s'hi deriva"
Amb encara "molt de terreny per créixer" justament en aquest sentit, el president del club també ha avançat que "és important el que estem negociant amb la FIFA, que farà que el creixement del Barça sigui més gran", mentre que s'ha mostrat molt confiat en "competicions com la Champions" perquè "ingressaran més en els propers anys". I és que, com bé ha subratllat Bartomeu, "el Barça té un efecte multiplicador" i això el fa ser on és i que pugui revertir part dels seus beneficis en la ciutadania, el país i la seva economia. Perquè el Barça és més que un club, però també més que un PIB.