• Economia
  • La patronal agroalimentària veu inconstitucional l’impost al sucre

La patronal agroalimentària veu inconstitucional l’impost al sucre

Les empreses del sector creuen que la norma vulnera la lliure circulació de mercaderies, la unitat de mercat i el principi d'igualtat i no discriminació

La Llei es va aprovar el passat 30 d'abril
La Llei es va aprovar el passat 30 d'abril
Agències
Barcelona
20 de Juny de 2017
Act. 20 de Juny de 2017

La patronal agroalimentària, representada pel sector productor, l’empresarial i la distribució, ha demanat al Govern espanyol que presenti un recurs d'inconstitucionalitat contra l'impost de les begudes ensucrades aprovat per la Generalitat. “Ens sembla un impost inconstitucional perquè vulnera la lliure circulació de mercaderies, la unitat de mercat i el principi d’igualtat i no discriminació”, ha explicat en roda de premsa el director general de FIAB, Maurici García de Quevedo.

 

Les empreses fan aquesta petició després dels resultats d'un informe sobre la constitucionalitat de l’impost, que indiquen que la norma no és conforme amb les exigències i limitacions del principi de territorialitat fiscal o tributària i que estableix un seguit de desincentius a la deslocalització d'empreses de distribució. A més, la taxa presenta similituds amb l'IVA, per la qual cosa vulnera la prohibició d'equivalència o de doble imposició, segons una nota que ha fet pública la patronal.

La patronal lamenta les "conseqüències negatives" que, al seu parer, tindrà l'entrada en vigor de l'impost per al funcionament de la unitat de mercat, així com les càrregues desproporcionades que suposa per a les empreses i la consegüent inseguretat jurídica.

En aquest sentit, des de la patronal consideren que aquesta política fiscal incipient sobre els aliments suposarà unes barreres operatives injustificades quan s'estengui cap a altres productes i comunitats autònomes. A més, tindrà una càrrega administrativa colossal, d'una complexitat i uns costos inassumibles per a les empreses, segons expliquen en un comunicat.

La petició al Govern espanyol ha estat signada per les organitzacions Asaja, Coag, UPA, Cooperativas Agroalimentarias, Fiab, Promarca, Aecoc, Anged, Asedas, Aces, Fehr i Marcas de Restauración. Aquestes firmes formen part tant de la cadena agroalimentària com de l'hostaleria i la restauració. En conjunt, suposen més del 20% del PIB nacional i en elles hi treballen més de cinc milions de persones, gairebé el 30% de l'ocupació total de l'Estat. Les organitzacions confien en una ràpida resolució del govern espanyol, encara que no descarten haver de recórrer a Europa.