• Economia
  • IN-LAB, el laboratori per impulsar l'emprenedoria entre persones amb discapacitat

IN-LAB, el laboratori per impulsar l'emprenedoria entre persones amb discapacitat

La iniciativa de la UOC i el TecnoCampus vol crear una xarxa comunitària per facilitar el sorgiment i creixement de noves empreses amb solucions inclusives

Seu de la UOC a Barcelona al 22@
Seu de la UOC a Barcelona al 22@
Redacció VIA Empresa
03 d'Abril de 2025

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i el TecnoCampus Mataró-Maresme de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han posat en marxa l'IN-LAB, un laboratori creat per promoure i impulsar projectes d'emprenedoria liderats per persones amb discapacitat física i intel·lectual. La iniciativa està capitanejada per la professora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la UOC Marta López Costa i s'enfoca en idees empresarials que desenvolupin solucions per a persones que formen part de col·lectius vulnerables.

 

L'IN-LAB aspira a convertir-se en un espai d'intercanvi d'experiències entre emprenedors amb discapacitats diverses, amb els quals vol teixir una xarxa comunitària que faciliti el sorgiment de nous projectes. “Les persones amb discapacitat s'enfronten a barreres addicionals a l'hora d'emprendre, com ara la manca d'accessibilitat a recursos i serveis o les dificultats per obtenir finançament. A més, també han de lluitar amb la discriminació i els estereotips que hi ha sobre el seu col·lectiu. El projecte busca superar aquestes barreres i crear un entorn més inclusiu per a l'emprenedoria”, assegura López Costa.

La iniciativa suma l'expertesa sobre inclusió laboral de persones amb discapacitat que acumula la UOC amb l'experiència amb emprenedoria del TecnoCampus, i també té la participació de la Fundació ONCE, la Fundació Prevent, l'Associació d'Emprenedoria i Discapacitat (ASEMDIS), la Fundació el Maresme, la Fundació Catalana Síndrome de Down i Discapebox. A més, ha estat finançada pel Departament de Recerca i Universitats a través de la convocatòria d'ajuts per a projectes amb impacte social.

 

Una jornada i una hackató

El primer acte que s'organitzarà en el marc de l'IN-LAB és la Jornada Emprenedoria IN-LAB, una sessió que se celebrarà aquest mateix divendres 4 d'abril a l'auditori del campus de la UOC del Poblenou (Barcelona). A l'acte s'exposaran els principals reptes a què s'enfronten els emprenedors amb discapacitats i a quines xarxes de suport poden recórrer, a més a més de presentar diversos casos d'èxit. Hi participaran entitats com l'empresa derivada d'elBullifoundation Thinknovate, l'especialista en creació de negocis digitals Antai Ventures o la consultoria d'assegurances inclusives Monsegur, entre altres. També s'explicaran els casos d'empreses com Miinta, Refruiting, Batec Mobility, Specialisterine o Showee com a referents a seguir, i es debatran els aspectes legals que afecten la matèria amb una sessió d'AcrossLegal.

La següent activitat programada per l'IN-LAB està prevista per al mes d'octubre, i consistirà en una hackató per crear solucions amb una perspectiva inclusiva. Els reptes pels quals s'hauran d'idear respostes seran proposats per empreses de diversos sectors econòmics, i els projectes escollits per un jurat d'experts podran formar part de la incubadora de la UOC i el TecnoCampus durant un any, a més de rebre una aportació econòmica d'entre 8.000 i 13.000 euros.