• Economia
  • Indústria 4.0: camí imprescindible per la supervivència de la pime

Indústria 4.0: camí imprescindible per la supervivència de la pime

Només un 40% de la petita i mitjana empresa industrial ha avançat cap al nou paradigma de la indústria 4.0

La consellera Àngels Chacón i el president de la Fundació per la Indústria de Sabadell, Josep Roca | David B. / iSabadell
La consellera Àngels Chacón i el president de la Fundació per la Indústria de Sabadell, Josep Roca | David B. / iSabadell
Sabadell
25 de Gener de 2020

"La indústria 4.0, vulguem o no, ens marca la competitivitat empresarial. Venen canvis de transformació de model: o els integrem o quedarem fora del mercat". Així de clara ha estat la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, durant una jornada sobre la indústria 4.0 enfocada a la petita i mitjana empresa organitzada per la Fundació per la Indústria de Sabadell.

La consellera ha mostrat la seva preocupació pel fet que el 60% de la petita i mitjana empresa del sector industrial no ha fet cap pas per avançar en la indústria 4.0, que engloba camps com la robòtica, la transformació digital o la impressió 3D. "Si només un 40% són conscients de les transformacions que venen, tenim un greu problema. Això provoca tancament d’empreses, pèrdua de llocs de treball...", ha recalcat.

Josep Roca: "A la petita i mitjana empresa li costa més fer el pas a la indústria 4.0"

En aquest context, el Departament d'Empresa i la Fundació per la Indústria de Sabadell han signat un conveni per impulsar un programa de suport a les pimes perquè avancin en aquest camí. "És un programa molt ambiciós. Som conscients que a la petita i mitjana empresa li costa més fer el pas a la indústria 4.0", ha destacat el president de la Fundació, Josep Roca. Un projecte que preveu acompanyar la petita i mitjana empresa en tot el procés per incorporar les noves tecnologies als seus processos i productes.

La consellera d'Empresa ha advertit que no hi ha prou consciència sobre la transformació que està arribant i ho ha equiparat amb l'època en què la globalització va començar a sonar amb força: "Si tots haguéssim estat més conscients i tingut més en compte què implicava, potser algunes empreses no haurien tancat".

Àngels Chacón: "No estem tan malament, però ens hem de posar les piles"

És per això que ha demanat que ara no es cometi el mateix error i que l'empresa aposti decididament per aquestes noves tecnologies. "El semàfor està en taronja, gairebé en vermell", ha advertit Chacón, que ha afegit: "No estem tan malament, però ens hem de posar les piles. Tenim elements per seguir sent competitius, però ens hem de posar a treballar molt seriosament".

Amazon inverteix més en I+D que tot Espanya

No ha estat tan optimista Xavier Ferràs, professor d'Operacions, Innovació i Data Sciences d'ESADE i opinador de VIA Empresa. Amb una sola xifra ha posat de relleu el retard que pateix l'Estat en aquest camp: "Amazon inverteix 22.000 milions de dòlars anuals en innovació, especialment Intel·ligència Artificial. Tota l’economia espanyola inverteix 19.000 milions".

Segons Ferràs, Espanya és a la cua dels països desenvolupats en aquest camp i "fa deu anys que no es mou". La cara positiva, ha tranquil·litzat, és que la "innovació té un efecte multiplicador i pots créixer molt ràpidament".

Per això ha reclamat una aposta decidida en aquest sentit i ha demanat no emmirallar-se en Silicon Valley i fixar la mirada més a prop. "El nostre model ha de ser Stuttgart o Munic".

Molt més que un canvi productiu

Per Llorenç Guilera, professor de creativitat a la Universitat Ramon Llull, la indústria 4.0 va molt més enllà d'un "simple canvi tecnològic": "És un canvi de filosofia". Per això, ha emfatitzat, és urgent una transformació de la formació i l'educació. 

Guilera ha advertit que totes les tecnologies, materials i eines que engloba el 4.0 són "imprescindibles" per aconseguir la competitivitat de les empreses. I en relació a la petita i mitjana empresa, els ha emplaçat a pensar en productes intel·ligents més que en robotitzar les fàbriques. "La pime no podrà competir en preu, però pot innovar en productes", ha afirmat.

Núria Salan: "La indústria 4.0 no és que els treballadors estiguin tots connectats per Whatsapp"

Núria Salan, presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia de l'Institut d'Estudis Catalans, ha insistit en la idea que el 4.0 és "un canvi de mentalitat": "La indústria 4.0 no és que els treballadors estiguin tots connectats per Whatsapp".

A més, ha trencat una llança a favor dels joves i les noves generacions, que tenen unes capacitats "sorprenents" per entomar la transformació que ve a base de talent i treball en equip.