La inflació continua retrocedint a Catalunya. El passat agost, l'Índex de Preus de Consum (IPC) es va situar al 2,4% i va escurçar-se mig punt respecte de les dades del juliol (2,9%). No va ser l'únic indicador a la baixa: també la taxa intermensual va precipitar-se un 0,1%, segons ha confirmat aquest dijous l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
Tal com va avançar l'INE a finals d'agost, la principal causa d'aquest descens va ser el retrocés dels preus dels carburants en comparació al mateix mes de l'any passat i, en grau més baix, a la disminució dels preus de l'alimentació i les begudes no alcohòliques, que baixen més que l'agost del 2023.
En concret, destaca el fort augment dels preus dels hotels (4,3%), altres (4,1%), els habitatges (3,9%), begudes alcohòliques i tabac (3,7%) i ensenyament (3,3%). D'altra banda, els aliments i begudes no alcohòliques (2,6%) van pujar a un ritme inferior, així com lleure i cultura (2,3%); medicina (1,9%); vestit i calçat (1,1%) i parament (0,4%). Altres àmbits com les comunicacions (-0,4%) i el transport (-1,1%), directament van descendir.
L'Estat, a la baixa
Al conjunt de l'Estat, l'IPC interanual es va situar al 2,3%, cinc dècimes menys que el mes anterior (2,8%), i la taxa anual de la inflació subjacent va baixar una dècima, fins al 2,7%. Això vol dir que malgrat la dinàmica a la baixa, Catalunya es troba encara una dècima per sobre de la mitjana estatal en aquest apartat.
En concret, els territoris que van liderar aquesta mitjana van ser el País Basc (2,6%), Canàries (2,5%) i Aragó, Astúries i La Rioja (2,4%), mentre que els creixements més baixos es van produir a Ceuta (1,6%) i Melilla (1,3%).
A Catalunya, la variació interanual de l'IPC per províncies es va produir de forma desigual. Mentre que a Lleida i Barcelona va ser del 2,5%, Girona va presentar un 2% i Tarragona un 1,9%. Els preus van baixar un 0,1% a Barcelona, Lleida i Girona i es van mantenir a Tarragona respecte al juliol.