L'Índex de Preus de Consum (IPC) ha pujat tres dècimes a l’octubre a Catalunya i s’ha situat en el 2%. Són dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que mostren un increment en indicadors com els preus de l'electricitat i els carburants no només a Catalunya, sinó a la resta de l'Estat. Allà, l'IPC també ha crescut un 3%, encara que continua per sota del 2% (1,8%).
Ara bé, a Catalunya s'ha registrat un descens de l'IPC subjacent, és a dir, aquell que no té en compte els preus més volàtils. En aquest cas, aquest indicador ja es troba en el 2,6%. En comparació amb el setembre, els preus han augmentat un 0,4% per l’impacte del vestit i el calçat, que tendeixen a encarir-se a l’inici de la temporada de tardor – hivern, i un increment moderat del preu dels aliments.
Amb el repunt de tres dècimes, la taxa interanual de la inflació a Catalunya trenca tres mesos consecutius de baixades. Tot i això, l’indicador es manté en nivells moderats i dista dels valors que va marcar durant el 2022, quan va arribar a superar el llindar del 10%. El comportament ha seguit la línia del registrat al conjunt de l’Estat, on l’INE ha confirmat la dada que va avançar a finals de mes. En ambdós casos la inflació a l’octubre s’ha mantingut per sota dels nivells que marca el Banc Central Europeu (BCE), que situa l’objectiu en un màxim del 2%.
La tendència alcista inflacionària s'ha observat a totes les demarcacions catalanes. Tot i això, però, cadascuna ho ha fet a un ritme diferent. Per exemple, Lleida ha estat la que més augment ha patit (+2,2%), mentre que Barcelona és l'altra província que ha arribat al +2%. Per la seva banda, Girona (+1,9%) i Tarragona (+1,6%) són els dos territoris amb un creixement més baix.