La taxa d'inflació interanual de la zona euro se situa al juny en el 8,6%, enfront del 8,1% registrat al maig, fet que suposa l'encariment més gran dels preus a la regió de l'euro de tota la història. La xifra és més de quatre vegades la meta d'estabilitat de preus del 2% marcada pel Banc Central Europeu (BCE), segons ha confirmat l'oficina comunitària d'estadística, Eurostat.
Al conjunt de la Unió Europea (UE), l'escalada dels preus es va accelerar al juny al 9,6% des del 8,8% del mes anterior i molt per sobre del 2,2% registrat fa un any. Segons l'oficina estadística comunitària, la escalada imparable dels preus de la zona euro va respondre a la pujada interanual del 42% del preu de l'energia i l'increment interanual de l'11,2% del preu dels aliments frescos. En excloure del càlcul l'impacte de l'energia, la taxa d'inflació interanual de la zona euro es va situar al juny al 4,9%, mentre que en deixar fora també l'efecte dels preus dels aliments frescos, l'alcohol i el tabac, la taxa d'inflació subjacent es va situar al 3,7%, una dècima per sota del rècord del 3,8% registrat al maig.
Entre els vint-i-set, la taxa d'inflació es va accelerar al juny a tots els països, excepte a Alemanya, on es va moderar al 8,2% des del 8,7%, i els Països Baixos, on va passar al 9,9% des del 10,2% del maig. Les pujades més importants es van registrar a Estònia (22%), Lituània (20,5%) i Letònia (19,2%), mentre que els augments menys forts van correspondre a Malta (6,1%), França (6,5%) i Finlàndia (8,1%).
A més dels tres països bàltics, dotze membres més de la UE van registrar pujades de preus de doble dígit, entre els quals destaquen Txèquia (16,6%), Bulgària (14,8%) i Polònia (14,2%), entre d'altres. En el cas d'Espanya, la taxa d'inflació harmonitzada es va situar al juny al 10%, davant del 8,5% del maig, i va ampliar el diferencial de preus desfavorable respecte de la mitjana de la zona de l'euro a 1,4 punts percentuals.