• Economia
  • Marcet: “Per innovar necessitem aixecar el cap de l’Excel”

Marcet: “Per innovar necessitem aixecar el cap de l’Excel”

La innovació oberta a les grans empreses catalanes: sobredosi de tecnologia i molta paciència

Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
10 de Novembre de 2021
Act. 10 de Novembre de 2021

"Per innovar necessitem aixecar el cap de l'Excel. Hi ha massa profeta d’innovació, necessitem més mà d’obra. Necessitem menys planificació i més proves. Necessitem gent que s’arremangui, no treballadors que es fascinin per innovació que es fa a 40.000 km d’aquí. Aquest és el repte de veritat. El repte no és copiar un model, sinó generar el nostre com a país", manifesta Xavier Marcet, President Lead To Change i col·laborador de VIA Empresa, a la taula rodona "Innovació empresarial: Innoseus, Innovació oberta a les grans empreses", celebrada al Bizbarcelona. L’han acompanyat Francesc Muñoz, CIO de Cuatrecasas, Aintzane Arbide, directora corporativa de Dfactory Barcelona i Marc Hervast, Sustainability Coordinator Marina Barcelona 92.

 

"Necessitem mirar el que succeeix al nostre voltant, ja que tenim una sobredosi de tecnologia. Sense cap mena de dubte podríem estar 12 hores treballant mirant tecnologies noves davant d'un full d'Excel. No obstant això, la innovació es basa en la nostra capacitat de respondre als clients, a les seves necessitats i problemes. En definitiva, la nostra capacitat de mirar el món i de donar resultats", continua Marcet.

Marcet: "Hi ha massa profeta d'innovació, necessitem més mà d'obra i execució"

Casos d’èxit

La innovació oberta pot ser una estratègia de connexió, competitivitat i desenvolupament entre empreses. Per exemple, Francesc Muñoz, CIO de Cuatrecasas, destaca que a la seva companyia recentment han celebrat 104 anys i que necessiten transformar-la en el seu dia a dia i que els clients els vegin atractius i innovadors.

 

Muñoz destaca l’aliança amb el concepte de legal tech, startups que utilitzen tecnologia en el sector legal. Un exemple és l'aposta que han fet des de Cuatrecasas per treballar amb una startup d'intel·ligència artificial. "Al nostre despatx tenim 20.000 vídeos de judicis que hem representat de clients i que poques vegades consultem. Què hem de fer amb aquest material? Gràcies a aquesta startup els estem tractant, els transcrivim i extrèiem parts interessants dels vídeos, a quines lleis fa menció el jutge... Per a després, quan ho tinguem tractat, ho puguem buscar i preparar molt millor i amb més qualitat per les vistes dels clients. Això no m’ho demana la justícia, ho fem per millorar internament i que millori el servei al client”.

Un altre cas d’èxit és el de Marc Hervast, Sustainability Coordinator Marina Barcelona 92, que a la seva companyia es dediquen a la reparació de iots, en el que s’han convertit en líders del sector. La gran innovació de Marina Barcelona: un projecte d’electrificació dels molls. Un cop els iots i embarcacions arriben a aquestes zones, segueixen consumint amb generadors de dièsels. Hervast comenta que van prendre la decisió fa uns anys basada en la sostenibilitat i estan implantant projectes i inversions per electrificar els molls i que sigui molt més ecològic.

Marcet: "L'enorme repte de la innovació és el quan"

Aintzane Arbide, directora corporativa de Dfactory Barcelona, destaca el lideratge de la impressió en 3D, des de cotxes elèctrics a productes de salut que marquen la diferència. I també, la consultoria en un àmbit desconegut per a moltes companyies.

Marcet conclou que tenim una sobredosi de tecnologia i necessitem molta paciència en innovació. “L’enorme repte de la innovació és el quan, quin dia passaran les coses i impactarem de veritat. Estem preocupats pel preu de l’energia, el subministrament de matèries primes i la falta de semiconductors. És el moment d’explotar i explorar. El cementiri d’empreses està ple d’organitzacions que ho feien molt bé. No n’hi ha prou de fer-ho bé avui, necessitem preparar-nos pel futur”.