Avui dia, digitalitzar els processos productius, incrementant-ne l’eficiència, ha deixat de ser una elecció per formar part de l’ADN de les empreses, especialment de les industrials. En aquest escenari, les companyies d’aquesta esfera estan apostant per incorporar les solucions tecnològiques basades en la realitat augmentada i virtual. El moment és l’òptim per firmes com Innovae, ubicada al DFactory de la Zona Franca, on està present des de fa un any i mig. Innovae, que posa el focus en el desenvolupament de les solucions basades en la realitat augmentada i virtual aplicades a la indústria 4.0, veu en aquest entorn una possibilitat per facilitar la competitivitat del teixit productiu. Així ho constata el seu director territorial a Catalunya, Xavier Riba. “Aconseguim apoderar la força del treball, alhora que ajudem a dur a terme les tasques d’una forma més eficient”.
La seva situació al DFactory els hi permet “estar amb contacte amb altres empreses tecnològiques de la indústria 4.0, amb les quals interactuem, interconnectem els sistemes, fent un pas endavant cap a la innovació i l’eficiència”. Aquesta idea que defensa Riba s’evidencia amb la col·laboració que Innovae ja està fent amb una altra companyia radicada a l’ecosistema innovador, Picvisa, centrada en la tecnologia de visió i la intel·ligència artificial. De fet, aquest exemple il·lustra la vocació de la firma, que crea productes propis pels seus proveïdors, al mateix temps que dissenya software personalitzat i escalable per diversos clients.
Un servei d’assistència remota que connecta un tècnic i un mecànic de l’àmbit de l’automoció. Aquest és un dels casos d’èxit d’Innovae, implantat al grup automobilístic alemany Volkswagen. L’acció és possible gràcies al que l’empresa anomena Assistència Tècnica Remota (ATR). Riba explica que “la solució permet la digitalització del coneixement adquirit en els processos d'assistència mitjançant captures de pantalla, enregistrament de sessions i generació d'informes”. Un altre aplicatiu similar és el Sistema Avançat d’Assistència al Manteniment (SAAM), en el qual a través d’indicacions digitals els operaris poden fer tasques complexes amb eficiència i seguretat. El SAAM afavoreix i accelera feines de manteniment preventiu, formació, inspecció, auditoria i muntatge. En aquest aspecte, Riba destaca que el software SAAM actua com “un element que guia els processos de formació en procediments industrials amb manuals d’instruccions amb hologrames”.
Xavier Riba: "Busquem reduir processos, dissenyant solucions que permetin actuar de manera autònoma a les empreses, de forma que intentem ajudar a digitalitzar les seves operatives”
Innovació per reduir processos
Fruit d’aquesta elecció per simplificar les tasques productives, l’any passat, Innovae va rebre el premi a la millor estratègia d’innovació al sector de l’automoció, concedit pel Clúster de la Indústria de l’Automoció de Catalunya (CIAC). Així, CIAC ha valorat que, en el projecte, les hores de formació s’han reduït de les 40 a les dues. La iniciativa guardonada és un resum del propòsit d’Innovae. “Busquem reduir processos, dissenyant solucions que permetin actuar de manera autònoma a les empreses, de forma que intentem ajudar a digitalitzar les seves operatives”. La firma està present, a més del sector de l’automoció, al de l’alimentació i les begudes i el ‘facility’, actuant com a actor per assessorar en l’estalvi i l’eficiència energètica. En tots aquests projectes, el denominador comú és afrontar procediments industrials que es puguin estandarditzar d’una forma ràpida i segura.
Aquesta estratègia també es visualitza en el premi a la innovació que la multinacional química Dow Chemical va lliurar al grup Navec, un dels seus proveïdors, per la millora del sistema de realització de les rondes de manteniment predictiu, elaborat a partir del software SAAM de Innovae. Tal com assegura Xavier Riba, “a més d’ajudar a les empreses a digitalitzar les seves operatives, propiciem una millora de l’eficiència tècnica i dels resultats econòmics”.
La plataforma Eravis està dissenyada per a crear metaversos corporatius que permet implementar de manera senzilla espais de treball col·laboratius, dinàmiques formatives o showrooms de producte
Metavers corporatiu
Innovae, que té la central a Sant Sebastià, compta amb seus a Barcelona i Madrid i disposa d’una plantilla de 25 persones. Els seus productes tecnològics li han permès facturar al voltant d’1,5 milions d’euros anuals. Un dels seus darrers avenços és la plataforma Eravis, amb la qual la realitat virtual permet homologar els contenidors que els fabricants de cotxes utilitzen per emmagatzemar les peces necessàries per les cadenes de muntatge. La validació es fa de forma remota, interactiva i immersiva. Està dissenyada per a crear metaversos corporatius que permet implementar de manera senzilla espais de treball col·laboratius, dinàmiques formatives, showrooms de producte o esdeveniments i reunions.
A finals de l’any passat, Innovae va adquirir Vsion Studio, una startup tecnològica que ha aplicat amb gran èxit la realitat virtual en el sector educatiu. Aquesta ha desenvolupat la marca de simuladors VRFP, que lidera el mercat nacional de la realitat virtual aplicada a la Formació Professional (FP). Aquesta operació permet a la companyia de realitat augmentada i virtual consolidar la seva activitat en el sector educatiu espanyol en integrar els simuladors VRFP en el seu portafolis de solucions.
Precisament al sector educatiu és on Xavier Riba confessa que volen encaminar-se els passos d’Innovae en el futur més immediat amb projectes de formació, simulacions virtuals i entrenaments de procediments de coneixements tècnics virtuals amb ulleres i altres dispositius similars. Es tracta d’aprendre a través de la formació per poder digitalitzar el coneixement.