• Economia
  • La Inspecció de Treball transforma 6.000 contractes temporals en indefinits

La Inspecció de Treball transforma 6.000 contractes temporals en indefinits

El conseller Chakir el Homrani explica que entre gener i agost s'han detectat 169 infraccions per frau en la contractació

El conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir el Homrani
El conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir el Homrani
Europa Press
Barcelona
04 de Setembre de 2018

El Govern, a través de la Inspecció de Treball, ha transformat un total de 6.196 contractestemporals en indefinits entre gener i agost a través de 2.352 actuacions, que han resultat en 169 infraccions per frau en la contractació i sancions per un import de 194.486 euros.

 

En una entrevista d'Europa Press, el conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir el Homrani, ha quantificat així el primer balanç de la campanya contra el frau en la contractació prevista per a aquest 2018 pel seu departament per reduir l'excés de temporalitat del mercat laboral i que preveu iniciar un total de 1.800 expedients d'inspecció al llarg de l'any.

El Homrani demana a Sánchez derogar les reformes laborals per la seva precarització del mercat laboral

l Homrani ha explicat que continuen treballant per disminuir el pes de la temporalitat, que assenyala com a indicador de la precarietat laboral i emfatitza que afecta a tots els àmbits econòmics, malgrat que s'estan registrant bones dades com la creació d'ocupació i un atur per sota del 12% en el segon trimestre del 2018, així com que el sector industrial sigui el que més empenta té en aquesta tendència.

 

"La creació d'ocupació és bona i, a més, té un element molt positiu, si mires les xifres a nivell interanual, el sector que més empenta té és l'industrial i, quan és aquest el que lidera, tots els altres sectors creixen i sol ser amb unes bases productives millors", ha raonat.

El conseller ha sostingut que la qualitat dels llocs de treball que s'estan generant i què fer per millorar-la és una de les "obsessions" del departament davant xifres que ha alertat que espanten, com el fet que 400.000 treballadors catalans estiguin en risc de pobresa.

Per fer-ho, el Govern català disposa de dues eines, tenint en compte les seves "limitacions competencials": la Inspecció de Treball, que explica actualment amb una plantilla de 241 inspectors i sotsinspectors a Catalunya, i la negociació col·lectiva.

"És clau la capacitat d'enteniment de sindicats, patronals i l'Administració. També ho són els convenis col·lectius, que tenen rang de norma i és una manera de poder actuar al voltant de la qualitat de l'ocupació, tenint aquesta limitació de competències normatives. Tenim aquesta via, que la treballem i la continuarem treballant", ha remarcat.

En aquest sentit, ha defensat que és "possible" recuperar la taula permanent de diàleg social a Catalunya, així com enfortir altres espais com el Consell de Relacions Laborals, i ho ha lligat al desenvolupament d'una Llei de Participació Institucional i de Concertació, reclamada pels sindicats majoritaris de CCOO i UGT de Catalunya i que ha emfatitzat com a prioritat per a l'actual Govern català.

Derogar les reformes laborals

El conseller, que va ser entre el 2007 i el 2011 portaveu nacional de l'Avalot d'UGT de Catalunya -la branca juvenil del sindicat-, ha atribuït la precarietat del mercat laboral a les dues últimes reformes laborals, que van ser aprovades pels governs de José Luis Rodríguez Zapatero el 2010 i de Mariano Rajoy el 2012 , respectivament, entre altres motius.

"Jo, per tradició i per d'on vinc, diria deroguem-les; després ja adaptarem el que calgui, però deroguem. Sembla ser que aquesta voluntat, que quan el PSOE esra a l'oposició la situava de forma molt clara, al moment en què ha arribat al Govern central no ho diu de manera tan clara i fins i tot crec que tots deduïm que no hi haurà derogació. És un problema", ha lamentat El Homrani.

Malgrat això, ha demanat al nou Govern central que comenci a fer modificacions de la normativa, sobretot d'aquells elements que considera que més han precaritzat directament el món laboral, segons ell, com la predominança dels convenis d'empresa sobre els sectorials, que ha ressaltat com un atac a la concertació social: "Semblava que el Govern de Rajoy tenia molt clar que volia carregar-se la negociació col·lectiva".

El Homrani ha criticat de l'executiu presidit per Pedro Sánchez "les bones paraules i pocs fets" en matèria laboral i li ha demanat valentia per encarar els canvis necessaris.

"Estem a l'espera de veure fets i concretar paraules al voltant del que es vol fer respecte a les reformes laborals", ha asseverat.