Intel·ligència Artificial per detectar si s’ha utilitzat la intel·ligència artificial

El responsable digital de Telefónica, Chema Alonso, insta a emprar la tecnologia, sense deixar de banda les ‘softs kills’, que ens diferencien de la IA

Chema Alonso, durant la seva participació a la Trobada Empresarial al Pirineu | Cedida Chema Alonso, durant la seva participació a la Trobada Empresarial al Pirineu | Cedida

La voluntat didàctica de transmetre el que és la Intel·ligència Artificial (IA) com a defensa personal per a l’interlocutor que la desconeix i que no parla el seu idioma. Sota aquesta premissa, el ‘Chief Digital Officer’ de Telefónica, Chema Alonso, conegut ‘hacker’ i especialista en ciberseguretat, va repassar l’evolució de la IA i el seu objectiu de simular el funcionament de les connexions de l’ésser humà i el seu sistema neuronal en el marc de la conferència ‘GenAI& Ciberseguretat AI, AI, Ay’, celebrada durant la 35a Trobada Empresarial al Pirineu a la Seu d’Urgell. En la gènesi de la IA, “l’objectiu va ser que els algoritmes aprenguin com a éssers humans i prenguin decisions intel·ligents”. De fet, el pas endavant en els processos d’aprenentatge es va donar, segons Alonso, amb el ‘machine learning’, en el qual “s’utilitza un model d'emmagatzematge d’informació similar al de les nostres neurones”.

Tot i aquest aparent avantatge, l’expert en ciberseguretat va recordar que aquest sistema es va acabar esgotant per la necessitat de capacitat d’emmagatzematge. A partir d’aquí, “els algoritmes extreuen la informació com si fossin un ésser humà i repliquen les seves capacitats cognitives”. Aquesta evolució és el que coneix com ‘cloud computing’, impulsada per Amazon l’any 2009. Respecte als dubtes sobre l’eficàcia dels sistemes de la IA en aspectes com els vehicles autònoms, Chema Alonso va explicar que “és una tecnologia amb paritat humana i amb les mateixes destreses cognitives”. Així, en relació amb els accidents mortals patits pels cotxes Tesla, l’expert va equiparar-los a les accions dels éssers humans. “L’accident d’un Tesla és com el cas del teu amic que, tot i tenir carnet de conduir, porta el cotxe fatal”.

El model de llenguatge de Google

Alonso va revelar que, sense saber-ho, Google va donar el tret de sortida als models de difusió de la IA a través de l’entrenament del seu traductor. De fet, va detallar que el mateix ChatGPT és un model de llenguatge, que permet processar seqüències d'entrada de manera paral·lela i eficient, la qual cosa la fa adequada per a tasques de processament de llenguatge natural de gran escala. El sistema s’ha entrenat  amb una gran quantitat de dades de text per a capacitar-ho d'autonomia, a l'hora de generar respostes coherents a una gran quantitat de preguntes. Aquest entrenament ha permès a ChatGPT desenvolupar una comprensió profunda del llenguatge i de com s'utilitza en contextos reals.

“Tot i els avenços reals, de la IA i de ChatGPT podem esperar respostes plausibles, que no necessàriament vol dir que siguin reals o veritat"

“Tot i els avenços reals, de la IA i de ChatGPT podem esperar respostes plausibles, que no necessàriament vol dir que siguin reals o veritat". Amb aquesta afirmació, Chema Alonso va exhortar als empresaris, més de 800 presents a la Seu d’Urgell, a tenir en compte els problemes de seguretat vinculats a les dades, ja que s’obté “informació sense filtrar ni discriminar”. Es a dir, la IA sap el que ha après, però no què fer amb el que ha après.

En un missatge d’optimisme respecte a l’evolució de la intel·ligència artificial, Alonso va precisar que les darreres aplicacions en aquest camp s’estan centrant a utilitzar la IA per detectar si determinada imatge o ‘avatar’ s’ha creat amb aquest sistema. “Disposem d’eines per detectar si és un ésser humà, analitzant dades com la ràtio de parpelleig”. En relació amb els auguris més pessimistes, l’expert va tirar la vista enrere, afirmant que “jo pensava que la humanitat s’extingiria l’any 2000 i sembla que el pròxim minut hagi de ser el del final del món”.

Alonso va recomanar “un ús intensiu i diari de la IA, que ens pot ajudar a pujar de nivell ara que estem en ple procés de transformació”. Tot i que cal reconèixer que estem patint una pèrdua progressiva de la supremacia cognitiva en els darrers anys, Alonso va alertar als empresaris que “la IA està pensada per a respondre a una pregunta; no per a respondre't amb veritat. ChatGPT no és una font de confiança; no tot el que diu és veritat”. Entre els perills, va alertar sobre els ‘deepfakes’ que comporten estafes i extorsions, en les quals es ven la imatge perquè uns altres puguin comprar la seva persona digital en alta definició per a fer el que vulguin amb ella, i només per 30 dòlars. Així mateix, hi ha canals de televisió on els presentadors són únicament virtuals i es creen fotografies falses en segons.

Chema Alonso aconsella gaudir la intel·ligència artificial, alhora que s’ha de mantenir una actitud vigilant i de precaució amb els seus riscos

El responsable digital de Telefónica, ferm defensor de la tecnologia humanista, vaticina que l’ésser humà no se’n penedirà del descobriment de la IA. Mentrestant, fins que aquesta no s’acabi de desenvolupar totalment, Chema Alonso aconsella gaudir la intel·ligència artificial, alhora que s’ha de mantenir una actitud vigilant i de precaució davant els seus riscos. 

“No tingueu por d’utilitzar la IA cada dia”, va recomanar Alonso. Això, sí va instar a no deixar de banda i preocupar-nos dels factors diferencials, els que ens fan humans i ens distingeixen de la IA. Les emocions, el que ara es tradueix com a ‘soft kills’. Traslladat al sistema educatiu, “ha de morir el mètode basat en la memorització per donar pas a una nova forma d’aprendre, en què la IA pot ser la nostra aliada”.
 

Més informació
Un galliner i una rebotiga, espais per iniciar una estratègia empresarial
La llavor de l'albergínia i les claus del lideratge lleidatà
Avui et destaquem
El més llegit