• Economia
  • Els interins surten al carrer al crit de "fixesa, ja"

Els interins surten al carrer al crit de "fixesa, ja"

Unes 250 persones s’han concentrat a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per reclamar al Govern que doni una “resposta adequada” a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea

Els interins surten al carrer al crit de "fixesa, ja" | ACN
Els interins surten al carrer al crit de "fixesa, ja" | ACN
Redacción VIA Empresa
17 de Juny de 2024
Act. 17 de Juny de 2024

Unes 250 persones s’han concentrat a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, davant el Palau de la Generalitat, per reclamar al Govern que doni una “resposta adequada” a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que avala convertir els treballadors interins en indefinits -sense considerar-los funcionaris- com a mesura per sancionar l’abús de contractes temporals a l’Estat. “Fixesa, ja” ha estat el clam d’aquesta protesta, acompanyada per altres missatges com “Cap interina al carrer” o, en una pancarta, “Generalitat, compleix, Europa t’ho exigeix”. La Plataforma d’Afectats per la Funció Pública calcula que hi pot haver uns 100.000 interins a Catalunya que han encadenat contractes durant anys.

El president de la Plataforma d’Afectats per la Funció Pública, Jordi Cerdà, ha explicat que han sortit al carrer per demanar “voluntat política a l’Estat i a la Generalitat perquè donin compliment administratiu al mandat del TJUE” i que els interins no hagin de “col·lapsar els tribunals”.

La Plataforma d’Afectats per la Funció Pública calcula que hi pot haver uns 100.000 interins a Catalunya que han encadenat contractes durant anys

“Estem absolutament convençuts que tard o d’hora el legislador haurà de donar resposta a les nostres demandes, no podrà prevaricar. Europa ja ha sentenciat i ara toca moure fitxa a Espanya i a Catalunya per donar-hi compliment”, ha assenyalat Cerdà a l’ACN abans de començar la protesta a Sant Jaume.

La plataforma apunta que la xifra d’afectats i que es podrien beneficiar de la sentència és d’unes 800.000 persones a l’estat espanyol i a Catalunya calcula que podrien ser uns 100.000, tot i no disposar de dades oficials i completes facilitades per les administracions, lamenta Cerdà. Educació i salut són dos dels sectors amb més interins en situació d’abús de temporalitat.

La Plataforma d’Afectats per la Funció Pública, que es va constituir fa dos mesos i a la qual s'han adherit unes 2.000 persones, ha impulsat la protesta de forma consensuada amb la plataforma de docents PINDOC i diversos sindicats, com CGT, CSIF, COS i CNT. 

La plataforma apunta que la xifra d’afectats i que es podrien beneficiar de la sentència és d’unes 800.000 persones a l’estat espanyol i a Catalunya calcula que podrien ser uns 100.000

En el manifest que han llegit, els interins demanen l’“estabilització immediata de totes les persones en abús de temporalitat, incloses les cessades en el procés d’estabilització” i per això insten el Govern a impulsar un decret llei que doni “resposta adequada” a la decisió del TJUE feta pública dijous.  

També reclamen que la Funció Pública catalana garanteixi un desplegament real de la carrera professional, amb la previsió de convocatòries de concursos i promocions internes que corresponguin a un “model actualitzat al segle XXI”.

Els interins assenyalen diverses “injustícies” del procés d’estabilització derivat de la llei del 2021, com que el  nombre de places fos inferior al de professionals en situació d’abús de temporalitat, de manera que “persones amb una trajectòria impecable i altament qualificada han estat destituïdes”.