• Economia
  • Oxfam afirma que la inversió espanyola a paradisos fiscals el 2016 s'ha multiplicat per quatre

Oxfam afirma que la inversió espanyola a paradisos fiscals el 2016 s'ha multiplicat per quatre

L'informe centra les crítiques en l'impost de societats, l'únic impost que encara no ha recuperat el nivell de recaptació d'abans de la crisi

José María Vera d'Intermón Oxfam
José María Vera d'Intermón Oxfam
Redacció VIA Empresa
Barcelona
02 de Novembre de 2017
Act. 02 de Novembre de 2017

La inversió espanyola desviada a paradisos fiscals entre el 2015 i el 2016 s'ha multiplicat per quatre, segons l'informe 'Els diners que no veus. Paradisos fiscals i desigualtat' que ha publicat Oxfam Intermón. L'informe assegura que un de cada quatre euros d'inversió espanyola va dirigit a paradisos fiscals. Aquesta tendència s'ha anat incrementant durant aquests anys de crisi cosa que suposa que la contribució de les grans empreses i les multinacionals al total de la recaptació fiscal és cada cop més irrellevant i, per contra, cada vegada més el finançament de l'Estat recau més sobre les famílies, el treball i el consum. L'informe assegura que abans de la crisi, les famílies aportaven el 74% del totals dels ingressos fiscals de l'Estat, mentre que després de la crisi, en el 2016, les famílies han passat a aportar el 83% dels ingressos tributaris i les empreses únicament el 12%. A l'informe es diu que des del 2008, l'estat espanyol ha estat el segon país de la Unió Europea on més ha crescut la desigualtat de renda, vint vegades més que la mitjana europea. Només el supera Xipre. 

 

Oxfam Intermón assegura que les reformes de la legislació fiscal que s'han fet aquests últims anys per part del govern espanyol ''no només no han contribuït a reduir la desigualtat, sinó que l'han accentuat''. Un dels principals causants d'aquest impacte ha estat la caiguda a plom dels ingressos procedents de l'Impost de Societats, que en el 2016 va tancar l'exercici amb un 56% menys dels ingressos que va recaptar en l'exercici previ de l'inici de la crisi, en el 2007, mentre que la resta d'impostos ja han recuperat aquest nivell d'ingressos. La diferència entre la recaptació de l'Impost de Societats el 2007 i el que actualment ingressa és de 23.145 milions d'euros, una xifra que duplica el pressupost necessari per posar en marxa la renda mínima a totes les famílies sense ingressos de l'estat espanyol.

Els paradisos fiscal ajuden a les empreses a eludir les seves obligacions tributàries i passen a ser els ''grans forats negres'' de la fiscalitat internacional. Es tracta de territoris opacs i amb nul·la transparència que permeten en aquestes empreses a ''desviar'' beneficis i capitals que haurien de tributar en els seus països d'origen. La inversió mundial cap a aquests paradisos fiscal s'han multiplicat per quatre en els últims quinze anys, des del 2001, i han augmentat un 45% des del 2008. En l'estat espanyol, la inversió en paradisos fiscal s'ha multiplicat per quatre en relació amb els nivells d'incompliment observats en el 2015. En els últims anys, els beneficis de les empreses internacionals s'han triplicat però aquest increment no s'ha vist reflectit en la seva contribució tributària. Tot al contrari, entre el 2007 i el 2014 els ingressos fiscals sobre els beneficis empresarials han caigut del 3,6% del PIB al 2,8%, segons xifres publicades per l'OCDE. 

 

El director general d'Oxfam Intermón, José María Vera, ha explicat que aquesta caiguda de la recaptació es deu en gran mesura al seu joc pervers, que els permet (a les empreses) reduir al mínim la seva contribució a les arques públiques, fet que suposa immenses pèrdues de recursos fiscals essencials per posar en marxa polítiques públiques que permetin el desenvolupament de milions de persones i aviva així l'actual crisi de desigualtat''. Vera recorda, a més, que en el cas de l'estat espanyol la bretxa de recaptació fiscal és de 6,3 punts del PIB en relació amb la mitjana de països de la zona euro. Un 45% de mitjana a la UE i per sota del 40% a l'estat espanyol. 

Oxfam Intermón reclama una llei contra l'evasió fiscal que posi fi tant a l'evasió com a l'elusió fiscal de les grans empreses i de les grans fortunes amb l'objectiu que en els pròxims cinc anys s'aconsegueixi reduir a la meitat l'actual volum d'evasió fiscal; i  també mesures per incrementar la recaptació de l'Impost de Societat fent que les grans empreses tributin d'acord amb el tipus nominal en vigor i superin la pressió fiscal que avui per avui suporten les pimes.