Dades històriques en moments incerts. La inversió britànica directa a Catalunya continua creixent en ple procés del Brexit i, de fet, durant el primer semestre del 2018 s’ha incrementat fins el 33,5% -84,8 milions d’euros-, sobretot gràcies al sector immobiliari i al de la construcció, a banda del comerç majorista. Aquesta és una de les conclusions recollides al VI baròmetre sobre Clima i Perspectives presentat per la Cambra de Comerç britànica a Espanya presentat a Barcelona. Això mentre es produïa una onada de dimissions en el Govern britànic. De moment, ja han deixat el seu càrrec el ministre per a la sortida de la Unió Europea (UE), Dominic Raab, la ministra britànica de Treball, Esther McVey, i el secretari d’Estat per Irlanda del Nord, Shailesh Vara.
La incertesa generada pel Brexit no ha aturat les relacions bilaterals entre el Regne Unit i l’Estat espanyol. Si la mitjana anual d’inversió britànica a Catalunya és de 234 milions d’euros, en els últims quatre trimestres, ha sumat més de 500 milions d’euros. Així ho ha exposat el soci d’Afi, Manuel Amor, que ha aprofitat l’ocasió per subratllar que Catalunya és el tercer territori en què més inverteix el Regne Unit, després de Madrid i el País Basc i seguida del País Valencià. Amor, a més, ha destacat que el Regne Unit “té una aposta continuada per Catalunya”.
I no només això. El 2016, la inversió britànica va generar 34.188 llocs de treball a Catalunya, que representen l’1% del total de l’ocupació del territori. D’aquests, 19.793 corresponen a llocs de feina indirectes, una mica per damunt dels directes, que són 14.396.
Xifres de rècord
Catalunya va batre rècords en exportacions el 2017 amb 70.000 milions d’euros, com ha recordat el conseller delegat d’Acció, Joan Romero, i, d’aquests, 4.000 milions d’euros corresponen només a les que el territori va fer cap al Regne Unit l’any passat, xifra que representa un 3% més que el 2016. I és que de les 3.300 empreses catalanes que exporten al Regne Unit, 2.200 ho fan de forma regular.
Catalunya exporta un 66% més que el 2010 al Regne Unit
Després de saludar amb un “bon dia” en català, l’ambaixador britànic a Espanya, Simon Manley, ha afegit un punt més a aquesta qüestió i ha assegurat que “les exportacions catalanes ens han aportat més força. Catalunya exporta un 66% més que el 2010 i el Regne Unit un 21% cap al territori català amb 2.000 milions d’euros només el 2017.
A més, 660 empreses britàniques operen ara mateix a Catalunya, que compta amb 390 projectes d’inversió que venen del Regne Unit, una dada que, segons Romero, “és de les més altes que hem tingut mai”. De fet, Manley ha posat damunt la taula que entre el 2013 i el 2018, les empreses britàniques han invertit 1.200 milions d’euros a Catalunya.
L’efecte Brexit
Enmig de la pluja, la Cambra de Comerç britànica ha fet públics els resultats del quart baròmetre d’inversió britànica directa tant a l’Estat espanyol com a Catalunya. “Hem portat el clima britànic”, se sentia per la sala de la cinquena planta de la Torre Sabadell. Mentrestant, el Govern britànic ha vist com diferents càrrecs relacionats amb el Brexit dimitien pel rebuig de l’acord assolit aquest dimecres entre la primera ministra, Theresa May, i la Unió Europea, que resol el conflicte sobre la frontera amb Irlanda, els drets de la ciutadania i l’aportació del Regne Unit durant dos anys més com si encara fos soci de la UE.
El secretari del Brexit, per exemple, ha presentat la seva dimissió perquè, d’una banda, creu que “règim regulador per Irlanda del Nord presenta una amenaça real a la integritat del Regne Unit” i, de l’altra, no està d’acord amb la unió duanera.
Mentrestant, a la Torre Sabadell es feia especial èmfasi en el fet que el Brexit no havia modificat la relació bilateral comercial entre el Regne Unit i l’Estat espanyol. Ningú dels ponents ha sabut fins pràcticament el final que, mentre exposaven els resultats de l’estudi, el Govern de May ha patit un allau de dimissions en sèrie en rebuig de l’acord assolit amb la UE.
May ha comparegut aquest dijous davant la Cambra dels Comuns per defensar l'acord pel Brexit pactat amb Brussel·les enmig de les dimissions en les files del seu Govern i les crítiques ferotges de l'oposició, inclosos els laboristes, que amenacen amb no defensar el text.
"Aquest acord posa fi a la llibertat de moviment, recupera el control de les nostres fronteres, les lleis i els diners, i ofereix una política exterior i de defensa independent mentre que manté la cooperació en matèria de seguretat per mantenir els nostres ciutadans fora de perill", ha defensat la primera ministra en la seva intervenció. Està per veure com el Brexit afecta a les inversions fora de les fronteres britàniques i, en concret, a Catalunya.