Catalunya ha invertit 501 milions addicionals durant el curs 2020-2021 per fer front al coronavirus en l'àmbit educatiu, un 7,2% més que el pressupost del curs anterior, ha informat la Plataforma d'Infància de Catalunya (Pincat) de la Taula del Tercer Sector en un comunicat aquest dimarts. El percentatge se situa "lleugerament per sota de la mitjana estatal -7,9%-", segons les dades de l'informe publicat aquest dimarts per la Plataforma de la Infància, de la qual forma part Pincat, i Political Watch.
El document, sota el títol La inversió addicional en educació per l'adaptació al context de la covid-19 a Catalunya: anàlisi del curs 2020/2021, assenyala que 7 de cada 10 euros provenen de la inversió estatal, en el total d'aquests fons extraordinaris dedicats a l'educació a Catalunya.
A més, el 30,8% de les famílies enquestades consideren que "l'aprofitament educatiu durant aquest curs ha estat inferior a altres cursos", segons l'informe. Catalunya és el territori en tota Espanya amb el percentatge més baix de fons addicionals destinats a l'adaptació de protocols Covid -amb un 50,1%-.
D'altra banda, 2 de cada 5 euros invertits a l'educació catalana s'han destinat a la contractació de personal docent addicional o de personal de suport a la coordinació de protocols covid, una xifra que ha rebut una valoració positiva, segons Pincat, perquè el 54% de les famílies considera que ha millorat la qualitat de l'educació.
Educació digital
Sobre l'extensió de l'educació digital, l'estudi ha revelat que la inversió en aquesta -un 30,4% de la inversió extraordinària a Catalunya- ha estat el doble que la mitjana estatal.
Mentre que en el primer trimestre el 39% de les famílies catalanes enquestades manifestava que l'educació digital dels seus centres era bona o excel·lent, el percentatge ha augmentat fins al 62% a la fi del curs -un 56% en el conjunt d'Espanya-.
Equitat Educativa
El 19,5% restant dels 501 milions addicionals s'ha dedicat a garantir l'equitat educativa: el document ha destacat que, tot i que Catalunya està per sobre de la mitjana estatal en aquest tipus d'inversió, el 43% de les famílies consultades consideren que "les mesures per assegurar la igualtat d'oportunitats segueixen sent insuficients".
A més, ha estat "de les poques comunitats" que han destinat recursos al suport a les escoles infantils, amb 9,2 milions d'euros, i a reforçar el servei de transport escolar, amb 15,7 milions.
La plataforma ha destacat que gairebé de 2 de cada 4 famílies catalanes han vist alterat el seu dret al descans al centre escolar "per no poder sortir al pati durant l'hora de l'esbarjo" i el 86% d'elles considera que les mesures adoptades poden impactar negativament en la salut mental i el benestar emocional dels nens.