Catalunya va tancar el 2023 amb les millors xifres d'inversió estrangera en gairebé una dècada: 4.643,9 milions d'euros. Segons les dades publicades el Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa, es tracta d'un repunt del 18% respecte de l'any anterior, quan el total es va quedar en 3.936 milions. La recaptació és la quarta millor mai vista al territori, i en part s'explica gràcies a l'espectacular creixement observat en l'últim trimestre: només entre octubre i desembre, Catalunya va atraure 2.486,9 milions, gairebé la meitat de l'acumulat de tot l'any.
Els resultats publicats pel govern espanyol situen Catalunya com el segon motor de l'Estat, tot just per darrere de Madrid, amb 15.323 milions. La diferència entre les dues comunitats sembla massa gran, amb una diferència de més del triple d'inversió, però cal tenir en compte que l'estadística del ministeri comptabilitza les inversions estrangeres als territoris on les empreses tenen la seu social, independentment d'on es materialitzin després. Això provoca un efecte capitalitat de Madrid sobre la resta de comunitats.
Els resultats situen Catalunya com el segon motor de l'Estat, tot i que l'informe del ministeri comptabilitza les inversions estrangeres als territoris on tenen la seu social, fet que afavoreix Madrid
Tot i això, el creixement de Catalunya és una anomalia en comparació amb la dinàmica de la resta de l'Estat. Precisament a Madrid la inversió estrangera va caure un 12,7% durant el passat any, mentre que al conjunt de l'Estat les xifres encara van precipitar-se més: un 18,5% menys que el 2022, amb un total de 28.214,9 milions d'euros recaptats. La comunitat que pitjor balanç va presentar va ser el País Basc, habitualment una de les capdavanteres al rànquing anual, que va empitjorar els seus registres un 71,8%. En total, van atraure 1.555,7 milions d'euros.
La inversió estrangera, en màxims històrics a Catalunya
Les xifres del ministeri arriben només uns dies després que la Generalitat anunciés un rècord d'inversió estrangera de 880 milions d'euros. Llavors aquestes xifres no contemplaven el total, que ara ha publicat el ministeri, però sí que avançaven un moment extraordinàriament bo per al territori, amb 112 projectes d'inversió i 4.533 nous llocs de treball generats.
Per la seva banda, l'informe del govern espanyol ha detallat que dels 4.643,9 milions d'euros aconseguits, la majoria van procedir de la metal·lúrgia (414 milions). També destacan altres sectors com els productes metàl·lics (391 milions), la programació i consultoria (256 milions), les activitats immobiliàries (255 milions) i els serveis financers (123 milions), entre altres. Per països, van ressaltar Alemanya (847 milions), Xipre (91 milions), Brasil (91 milions) i Bèlgica (66 milions).