La salut és una de les parts més importants de la societat, sobretot després de la pandèmia. La investigació cada vegada creix de manera més ràpida i això provoca que moltes empreses emergents es dediquin a continuar la seva recerca per trobar la cura de moltes malalties. D'altra banda, tot i haver-se titllat de l'altra cara de la moneda, estan els inversors que gràcies a aquest creixement del mercat tenen una gran varietat de startups on invertir. L'Institut d'Estudis Financers organitza una conferència amb Josep Ll. Sanfeliu, cofundador d'Asabys, un venture capital que inverteix en Healtech.
"Des d'Asabys ja fa temps que ens dediquem a invertir en l'àmbit de la salut i la tecnologia", explica Sanfeliu. I és que la seva empresa, amb seu a Barcelona, actua per tot Espanya, però també en altres països d'Europa com per exemple Suïssa, Regne Unit o Israel. Dins dels seus tres àmbits d'actuació hi ha els primers passos de la Biopharma, és a dir, la creació de nous fàrmacs; el sector Meditech, utilitzar la tecnologia en processos mèdics per fer-los més adequats a l'època; finalment en teràpies digitals, per tant, maneres alternatives de tractaments mitjançant la digitalització d'algun sector i adaptar-los als nous models de negoci. "Aquesta tercera branca d'actuació és en la que crec que el mercat creixerà", descriu el cofundador del venutre capital.
Sanfeliu: "La tecnologia és cap on es mou la societat i per tant serà el més solvent en un futur"
Una de les raons financeres principals de la inversió en salut és la "necessitat apostant per la tecnologia en l'àmbit de la medicina perquè perd tota toxicitat per l'humà", afirma Sanfeliu. En aquest sentit, l'empresari recorda que a diferència dels fàrmacs, les teràpies digitals no necessiten ser testades i, per tant, el temps per començar la comercialització és menor. Així doncs, podem veure que moltes de les empreses que es dediquen a la tecnologia dins de la medicina són més solvents que alguns dels laboratoris que investiguen en fàrmacs: "La tecnologia és cap on es mou la societat i per tant serà el més solvent en un futur", explica Sanfeliu.
Diversificació és una altra de les bases del finançament i la inversió en el sector de la medicina. D'aquesta manera, quan algú inverteix en salut no només inverteix en un sol tractament sinó que té un ampli ventall d'actuació. El cofundador d'Asabys explica que l'inversor no només inverteix en una classe de tecnologia, ja que hi ha moltes tecnologies dins del tractament del mateix pacient: "El pacient està al mig de l'activitat financera, perquè necessita diferents tipus de tractament i per tant poden aconseguir invertir en diferents classes de tecnologia". Al cap i a la fi els compradors poden venir de diferents verticals i per tant, com més fronts oberts més oportunitats de compra d'accions i d'èxit de les inversions dels teus actius.
La covid com a instrument de consolidació
No és cap secret doncs, que la pandèmia ha aconseguit fer que aquests nous inversors que entren el mercat vulguin invertir en salut. Al mateix temps, també moltes empreses emergents han decidit dedicar-se a millorar i fer créixer un sector que ha mostrat la seva vulnerabilitat en l'últim any i mig. Segons explica el cofundador d'Asabys, el seu venture capital ha decidit apostar per totes aquestes empreses que tenen idees noves, sense importar la seva mida: "Fem rondes de finançament per empreses que no estan constituïdes o només tenen una idea perquè creiem en la diversificació i la necessitat de millorar el mercat de manera eficaç".
Encara que la pandèmia hagi aplanat el camí i hagi fet ressò de la necessitat d'actualitzar el sistema de salut, aquest sector ja estava creixent i millorant cap a la digitalització de la medicina. De fet, els productes digitals i dispositius ja podien arribar a substituir a alguns medicaments. "La pandèmia ha consolidat una necessitat i ara que hi ha molt més mercat és moment d'invertir", reflexiona el cofundador del venture capital. A part, la quantitat de noves empreses dedicades a la salut també ajuda a la creació d'oportunitats d'inversió, perquè tal com descriu Sanfeliu: "Cada acció porta a una reacció, i això és el mateix".